Ε. Λιακόπουλος και Σ. Παπασπύρου στο Network: Οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ε. Λιακόπουλος και Σ. Παπασπύρου στο Network: Οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία
Από αριστερά: Ευστάθιος Λιακόπουλος, Founder & CEO BSS, Σπύρος Παπασπύρου, Senior Portfolio Advisor, Brookstreet Equity Partners, Τάσος Ζάχος, Editor in Chief, Fortune Greece
Ο Στάθης Λιακόπουλος, Founder & CEO BSS και ο Σπύρος Παπασπύρου, Senior Portfolio Advisor, Brookstreet Equity Partners βρέθηκαν στο καθιερωμένο meet-up του Fortune Greece Network.

Δύο άνθρωποι με πολύ μεγάλη εμπειρία στην επενδυτική συμβουλευτική και στον τραπεζικό τομέα αντίστοιχα, ο Στάθης Λιακόπουλος, Founder & CEO BSS και ο Σπύρος Παπασπύρου, Senior Portfolio Advisor, Brookstreet Equity Partners βρέθηκαν στο καθιερωμένο meet-up του Fortune Greece Network και συζήτησαν μαζί με τον Editor in Chief του Fortune Greece, Τάσο Ζάχο, για την αναταραχή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και τη διάσωση εν μία νυκτί της Credit Suisseτην κατάσταση στην Ελλάδα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις scale-up εταιρείες και τις ευκαιρίες που αναδύονται.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί κάποια από τα highlights της συζήτησης:

*Για να δείτε όλη τη συζήτηση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Aκολουθούν κάποια βασικά αποσπάσματα της συζήτησης:

Σπύρος Παπασπύρου: Η αλήθεια είναι ότι οι μέρες που ζούμε αρχίζουν να μοιάζουν με το 2008 και την την αύξηση των επιτοκίων, αλλά τελικά δεν μοιάζουν και τόσο πολύ. Το 2008 όλοι φοβόντουσαν την υπερθέρμανση της οικονομίας, τις ακρότητες που γινόντουσαν από τις τράπεζες και οι κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν να φρενάρουν την οικονομία ανεβάζοντας τα επιτόκια, κάτι που λέμε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, γιατί έτσι καταστρέφεται το σύστημα και οι πρώτοι που θα πέσουν είναι οι τράπεζες. Συνέβη η χρεοκοπία της Lehman, έκλεισαν τα φώτα σε όλο τον κόσμο για δύο-τρία χρόνια και για δέκα στην Ελλάδα και αυτό μας βγήκε και σε καλό και σε κακό μαζί. Οι ελληνικές τράπεζες τώρα έχουν ξεκινήσει να επενδύουν σοβαρά σε τεχνολογία. Ήταν σε πολύ καλό σημείο το 2008-2009 όμως αυτό σταμάτησε. Έμειναν πολύ πίσω και τώρα ξαναμπαίνουν πάλι στο παιχνίδι με όρεξη, με όπλα στα χέρια τους και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα ανατραπεί.

Σπύρος Παπασπύρου, Senior Portfolio Advisor, Brookstreet Equity Partners
Στάθης Λιακόπουλος: Νομίζω ζούμε στην εποχή των κρίσεων. Τώρα πλέον οι μηχανισμοί είναι τόσο ισχυροί που δεν θα το αφήσουν να ξεφύγει, οπότε με οποιοδήποτε τρόπο θα υπάρχει μια ισορροπία. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι μια τράπεζα στο επίπεδο της Credit Suisse και μια ελβετική τράπεζα θα έφταναν σε αυτή την κατάσταση. Για μένα δεν είναι μόνο θέμα εποπτείας.

Η επιβίωση των επιχειρήσεων σε ένα κλίμα πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης

Στάθης Λιακόπουλος: Αν σκεφτούμε τι γινόταν στη χώρα μας πριν από περίπου πέντε χρόνια και δούμε τι συμβαίνει τώρα θα πούμε κάποιος μας κάνει πλάκα. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα έχει θωρακιστεί σε πολύ ισχυρό βαθμό. Υπάρχουν απίθανες επενδύσεις από το εξωτερικό, από εταιρείες που κάποτε δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι θα έρχονταν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οι τράπεζες προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν καταλάβει το εξής πάρα πολύ απλό: επειδή κατάφεραν να επιβιώσουν 12 χρόνια σε μια τραγική κατάσταση, έχουν αποδείξει αν μη τι άλλο ότι είναι καλοί επιχειρηματίες.

Σπύρος Παπασπύρου: Υπάρχουν εταιρείες που δεν μπορούν να επενδύσουν σε πρότζεκτ στην Ελλάδα ακριβώς γιατί θεωρούν ότι το ρίσκο της χώρας είναι πολύ υψηλό. Και επειδή πάντα υπάρχει και μια υπερ-αντίδραση στα πράγματα στις αγορές αυτές, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό όταν θα επιστρέψουμε σε επενδυτική βαθμίδα.

Οι ευκαιρίες που αναδύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Στάθης Λιακόπουλος: Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με επιχειρήσεις που δεν είναι απόλυτα οργανωμένες. Έχουμε να κάνουμε με εταιρείες που δεν μπορούν να βρουν τον κατάλληλο σύμβουλο να τους καθοδηγήσει σε αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβουν τη λογική του επενδυτικού συμβούλου. Αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο πράγμα για να εξελιχθούν και να πάνε στην επόμενη μέρα είναι να καταφέρουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τα όντως υπαρκτά χρηματοδοτικά εργαλεία. Άρα τι πρέπει να κάνουν; Πρέπει να φτιάξουν τη λεγόμενη υπηρεσία, όπως το λέω εγώ, του επενδυτικού συμβούλου.

Ευστάθιος Λιακόπουλος, Founder & CEO BSS
Ευστάθιος Λιακόπουλος, Founder & CEO BSS

Σπύρος Παπασπύρου: Είμαστε μια οικονομία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ σήμερα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο, η πλειοψηφία αυτών των χρημάτων πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και η πλειοψηφία των δανείων που δίνονται από τις τράπεζες πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στάθης Λιακόπουλος: Η οικονομία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι, όπως ήταν πριν από πέντε χρόνια. Έχουμε τουλάχιστον 40 περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουμε βάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Απλώς τι έχει το Ταμείο Ανάκαμψης; Έχει κάποια πρόσθετα κόστη. Έχει το παράβολο, έχει το κόστος του ορκωτού ελεγκτή που ορίζεται από το κράτος, έχει το κόστος του ότι πρέπει να φτιάξεις ένα business plan. Άρα σκέφτεσαι ποιο είναι το επιτοκιακό όφελος που θα έχω αν εγκριθεί; Ποιο είναι το κόστος που θα πληρώσω γι’ αυτό; Και ζυγίζεις αν πρέπει να το κάνεις. Δεν σου απαγορεύει κανένας να το κάνεις. Αν όμως έχεις ζημιές, αν έχεις επισφαλείς απαιτήσεις που μετά από τόσα χρόνια δεν έχεις καταφέρει να κατεβάσεις, αν οι κυκλοφοριακές ταχύτητες γι’ αυτό το λόγο είναι χάλια, αν τα ίδια κεφάλαια είναι χάλια, η καθαρή σου θέση είναι χάλια.

**Οργάνωση Παραγωγής: Artecniko Productions

Περισσότερα θέματα από το Fortune Greece Network: