Peter Economides στο Network: Το 2023 μπορεί να γίνει το έτος καινοτομίας και δημιουργικότητας για την Ελλάδα

Peter Economides στο Network: Το 2023 μπορεί να γίνει το έτος καινοτομίας και δημιουργικότητας για την Ελλάδα
Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Felix BNI μίλησε για το πόσο η μεταβαλλόμενη κουλτούρα και η επιρροή της τεχνολογίας αλλάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ηγέτες στους χώρους ελέγχου τους, μίλησε αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network ο Peter Economides.

Στη συζήτηση με την Desy Karapchanska, Operations & Community Manager του Network, ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Felix BNI στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της μεταβαλλόμενης κουλτούρας και τις επιρροές που ασκεί η τεχνολογία σε όλες τις βαθμίδες λήψης αποφάσεων.

«Ευελιξία σε συνδυασμό με συνέπεια» είναι για τον ίδιο τα δύο πολύ σημαντικά συστατικά ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που παρουσιάζονται σήμερα στους ηγέτες. «Χρειάζεται η ευελιξία για να μπορείς να αλλάζεις και να αντιμετωπίζεις νέες προκλήσεις στο περιβάλλον, αλλά χρειάζεται και η συνέπεια για να μπορείς να παίρνεις τους ανθρώπους μαζί σου σε αυτό το ταξίδι».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μερικά highlights της συζήτησης:

*Για να δείτε όλη τη συζήτηση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Στο ερώτημα για το πώς μπορεί κανείς να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις ηγετικές του ικανότητες, ο Peter Economides θυμήθηκε τα λόγια του Steve Jobs: «Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις». Για αυτό θεωρεί πολύ σημαντικό το κατά πόσο ο ηγέτης θα μπορεί να προβλέψει προς τα πού κατευθύνεται ο κόσμος, πώς διαμορφώνονται οι τάσεις, ούτως ώστε να δημιουργήσει την κατάλληλη θέση για τον εαυτό του και τον οργανισμό του σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο. Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμη, τονίζει. Θάρρος. Το οποίο μαζί με την εφευρετικότητα θα καταφέρει να δημιουργήσει προϊόντα τόσο καινοτόμα, που θα μνημονεύονται για δεκαετίες.

Το θάρρος, όμως, για τον Peter Economides δεν είναι μόνο χρήσιμο για την επιτυχία. Είναι και κρίσιμος παράγοντας για την αποτυχία. Διότι, όπως σημειώνει, χρειάζεται πολύ θάρρος για να αποτύχεις και να παραδεχτείς ότι και η αποτυχία αποτελεί «μέρος του παιχνιδιού».

Επιστρέφοντας στις αρχικές του παρατηρήσεις, ο Peter Economides εξήγησε ότι στο ζήτημα της ευελιξίας μοιραία θα παρουσιαστεί και η ανάγκη της συνέπειας. «Γιατί αν το σκεφτείτε, αν είμαστε πραγματικά σούπερ ευαίσθητοι σε ό,τι συμβαίνει, αν είμαστε σούπερ έξυπνοι και δημιουργικοί και είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε κάτι που θέλει ένας μεταβαλλόμενος κόσμος, πρέπει να είμαστε σε θέση να παίρνουμε τους ανθρώπους μαζί μας. Σωστά; Και αυτό οδηγεί στη συνέπεια μέρος όλων αυτών».

Μιλώντας στη συνέχεια για το ζήτημα του branding, ο Peter Economides θεωρεί ότι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δούμε το εμπορικό σήμα μιας εταιρείας είναι να το θεωρήσουμε ως μια γέφυρα προς το μέλλον. «Έτσι, αν έχω ένα καλό όραμα, αν έχω ένα όραμα στο οποίο πιστεύω και πίσω από αυτό το όραμα υπάρχει μια πίστη και ένα σύστημα αξιών, πρέπει να δημιουργήσω μια αφηγηματική γέφυρα που θα μου επιτρέψει να επικοινωνήσω όλα αυτά πριν τα υλοποιήσω, ώστε οι άνθρωποι να έρθουν μαζί μου σε αυτό το ταξίδι. Και εδώ μιλάω για τους ανθρώπους που εργάζονται μαζί μου, την ομάδα μου. Πρέπει να είναι μαζί μου σε αυτό το ταξίδι καθώς και στο ευρύτερο οικοσύστημα στο οποίο εργάζομαι».

Καταλήγοντας, ο Peter Economides προέβλεψε ότι το 2023 θα είναι για την Ελλάδα η ευκαιρία για να επιβεβαιώσει την άποψη ότι αποτελεί μια χώρα με δημιουργικό και καινοτόμο πνεύμα. «Είναι μέρος της ιστορίας μας. Μπορείτε να το δείτε να συμβαίνει στην πόλη αυτή τη στιγμή. Η Αθήνα γίνεται πραγματικά μια καταπληκτική δημιουργική πόλη. Νέα εστιατόρια, νέες γκαλερί τέχνης, όλα τα πράγματα. Νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να αναζωπυρώσουμε όλο αυτό το αίσθημα της Ελλάδας ως ένα πραγματικά δημιουργικό κέντρο για καινοτόμα νέα πράγματα».