EBRD: Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,2% φέτος και 2,3% το 2019

EBRD: Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,2% φέτος και 2,3% το 2019
????????????????????????????????????????????????????????? Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμετάβλητη η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μετά από μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό το 2017 και την αύξηση της απασχόλησης, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε προβλέψεις, για μία σειρά χωρών όπου δραστηριοποιείται, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα εκτιμά ότι η βελτίωση των τάσεων και των προοπτικών στους τομείς των επενδύσεων, της απασχόλησης και της εμπιστοσύνης θα συνεχιστούν το 2018 και το 2019, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2018 και κατά 2,3% το 2019.

«Η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται σταδιακά να ενισχυθεί περαιτέρω, μετά από μία εξαιρετική τουριστική περίοδο το 2017 και την αύξηση της απασχόλησης. Η EBRD βλέπει να συνεχίζεται και το 2018 και το 2019 η βελτίωση των τάσεων στις επενδύσεις, την απασχόληση και την εμπιστοσύνη, οδηγώντας σε περαιτέρω ανάπτυξη 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019», σημειώνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Η πρόβλεψη της EBRD για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με αυτή που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο.

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για το σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί (EBRD Region) στο 3,3% από 3% τον Νοέμβριο και αναμένει ανάπτυξη 3,2% για το 2019. Η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική δυναμική παραμένει ισχυρή, αλλά η ανάπτυξη είναι πιθανόν να έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της. Οι προβλέψεις για την EBRD Region συνιστούν επιβράδυνση σε σχέση με το 2017 (3,8%), αντανακλώντας χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση του 2008-09 καθώς και δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Σεργκέι Γκουρίεφ, δήλωσε ότι η χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας αντανακλά το γεγονός ότι οι περισσότερες οικονομίες της EBRD Region έχουν εξαντλήσει τους μοχλούς ανάπτυξης που είχαν οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη έως την έναρξη της κρίσης. Η EBRD παρακολουθεί τις οικονομικές τάσεις 37 οικονομιών σε τρεις ηπείρους.