Εδραιώνει την κυριαρχία της η χούντα στην Ταϊλάνδη

Εδραιώνει την κυριαρχία της η χούντα στην Ταϊλάνδη

Νέος πρωθυπουργός της χώρας ο στρατηγός που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που έφερε τον στρατό στην εξουσία τον Μάιο.

Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε σήμερα στην Ταϊλάνδη ο αρχηγός της στρατιωτικής χούντας, στρατηγός Πραγιούθ Τσαν-Ότσα, που κατέλαβε στην εξουσία με πραξικόπημα τον Μάιο.

Συνολικά 191 μέλη της Εθνικής Συνέλευσης -μια μη εκλεγμένη συνέλευση στην οποία κυριαρχούν οι στρατιωτικοί- ψήφισαν υπέρ του 60χρονου στρατηγού, μοναδικού υποψηφίου για τη θέση, έναντι μόνο τριών αποχών, σε μια ψηφοφορία που διεξήχθη γρήγορα και αναμεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο διορισμός του θα χρειασθεί την επίσημη έγκριση του βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Ο στρατός υποστηρίζει πως πήρε την εξουσία στις 22 Μαΐου για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία και να αποκατασταθεί η σταθερότητα έπειτα από μήνες ταραχών ανάμεσα σε υποστηρικτές της ανατραπείσας πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και τους μοναρχικούς αντιπάλους της που έχουν τη βάση τους στην Μπανγκόκ.

Μολονότι ο διορισμός του Πραγιούθ ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, η εξουσία θα παραμείνει σταθερά στα χέρια της χούντας.

Ο στρατηγός έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να προχωρήσει για ένα χρόνο με πολιτικές μεταρρυθμίσεις, πριν πραγματοποιηθούν νέες εκλογές, για τις οποίες είπε πως θα διεξαχθούν ως τα τέλη του 2015.

Διαβάστε ακόμη:

Απλώνει τα «δίχτυα» της η χούντα στην Ταϊλάνδη

Στρατιωτικός νόμος στην Ταϊλάνδη