ΕΕ: Δημοσιονομικά και μέτρα στήριξης στο επίκεντρο – Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

ΕΕ: Δημοσιονομικά και μέτρα στήριξης στο επίκεντρο – Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα
Flags of Europe or European Flag is the symbol of Council of Europe CoE and The European Union EU as seen with National flags of European Nations in Forum Europa Building at the Belgian capital Brussels. The EU flag was designed by Arsθne Heitz and Paul M. G. Lιvy. Brussels, Belgium - February 21, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Ανοίγει η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες και το μοντέλο επιδοτήσεων στην ενέργεια - Τα μέτρα και η ατζέντα Eurogroup και Ecofin.

Η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωζώνης, με αιχμή την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων και τα μέτρα έναντι της ενεργειακής κρίσης, συζητούνται στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin.

Θα είναι οι πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς μετά και την απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 6 δισ. ευρώ σε συνέχεια της πρώτης έκθεσης της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ψηλά στην ατζέντα των επαφών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, σήμερα και αύριο, είναι η άσκηση συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής, τα μέτρα στήριξης των κρατών μελών και το μοντέλο επιδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Αναμένεται να παρουσιαστεί ειδικότερα η εμπειρία Γαλλίας και Ολλανδίας, με τη μεν πρώτη να έχει υιοθετήσει μοντέλο οριζόντιων επιδοτήσεων (όπως συμβαίνει και στη χώρα μας) και τη δε δεύτερη να εφαρμόζει μικτό σύστημα, όπου οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τις τιμές της αγοράς μετά από συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης. Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα αναλυθούν οι προκλήσεις στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων, ενώ μείζονα θέματα που θα βρεθούν στο τραπέζι είναι τα προσχέδια προϋπολογισμών, η μακροοικονομική σταθεροποίηση, η διαδικασία μετα-προγραμματικής εποπτείας και η εφαρμογή της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται και νέα δέσμη μέτρων στο βαθμό που ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι στην έναρξη της χρονιάς. Οι καλύτερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις του προϋπολογισμού του 2022 σε συνδυασμό με τα θετικά μηνύματα από την αγορά ενέργειας, όπου οι τιμές αποκλιμακώνονται σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, περιορίζουν τις ανάγκες για πρόσθετη χρηματοδότηση επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ φαίνεται να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό καλλιεργούνται προσδοκίες για τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κ.α..

Οι συζητήσεις για τα παραπάνω θα ωριμάσουν στο προσεχές διάστημα ενώ ρόλο θα διαδραματίσει και η συζήτηση στις Βρυξέλλες για το πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, καθώς θα καθορίσει μεταξύ άλλων και τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και κατ’ επέκταση τον δημοσιονομικό χώρο για την υιοθέτηση νέων μέτρων.

Η ατζέντα στις Βρυξέλλες

Αναφορικά με τις επαφές των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών, σήμερα, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης συζήτηση σχετικά με το προσχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2023, ενόψει της έγκρισής τους στο Ecofin, καθώς και εξέταση της προόδου του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ, ενημέρωση για τη μετάβαση της Κροατίας στο ευρώ και για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Λετονίας, καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την κύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Αύριο, Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, το Συμβούλιο θα εκδώσει τροποποιητική εκτελεστική απόφαση όσον αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Λουξεμβούργου, με στόχο να ληφθεί υπόψη η επικαιροποιημένη μειωμένη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά (82,7 εκατ. ευρώ, αντί 93,3 εκατ. ευρώ), και θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2023 και σχετικά με την έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2023. Αναμένεται επίσης να εγκριθεί η σύσταση του 2023 αναφορικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Η σύσταση θα υποβληθεί, εν συνεχεία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση κατά τη σύνοδό του η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πώς ο COVID άλλαξε τις αλυσίδες εφοδιασμού για πάντα