ΥΠΕΘΟ: Τρεις θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα από το Eurogroup και το Ecofin

ΥΠΕΘΟ: Τρεις θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα από το Eurogroup και το Ecofin
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης «η κυβέρνησή μας, ανεξάρτητα από αυτές τις θετικές εξελίξεις θα συνεχίζει να εργάζεται με σοβαρότητα και μεθοδικότητα».

Τρεις σημαντικές ειδήσεις προκύπτουν από τη συνδιάσκεψη του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες, αναφέρεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αυτές αφορούν στα εύσημα του Eurogroup για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2024, στην έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας και, όπως φαίνεται, στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, εγκρίθηκαν τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ για το 2024, με την Ελλάδα να αποτελεί μια από τις 7 χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός κρίθηκε ως πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της ευρωζώνης. Επιπλέον, συνεχίστηκε η συζήτηση για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο οποίος στην παρέμβασή του έκανε ειδική αναφορά στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας της Ελλάδα ως «υπόδειγμα» και «διεθνώς καλή πρακτική».

Σήμερα, στη συνεδρίαση του Ecofin εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα Σχέδια Ανάκαμψής και Ανθεκτικότητας 13 χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, η οποία με αυτόν τον τρόπο θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 5,7 δισ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται πλέον σε 36 δισ. ευρώ έως το 2026. Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι έκανε θετικές αναφορές στη συμπερίληψη μεταξύ άλλων δράσεων και έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά και οροσήμων, μέσω των οποίων προωθούνται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Σύμφωνο Σταθερότητας, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε περαιτέρω σύγκλιση των διιστάμενων απόψεων σε επιμέρους θέματα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο προσεχές διάστημα, με στόχο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ήδη γενικότερη σύγκλιση απόψεων ως προς την ανάγκη εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «είχαμε τρεις πολύ θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας: Πρώτον, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς το σχέδιο προϋπολογισμού που υποβάλαμε εγκρίθηκε από το Eurogroup χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Δεύτερον, επισημοποιήθηκε η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 5,7 δισ., ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις δυνατότητες ευεργετικών παρεμβάσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία. Και μάλιστα με θετικές αναφορές για τον χαρακτήρα των προγραμμάτων και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τρίτον, σημειώθηκε πρόοδος ως προς τη διαμόρφωση ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα την δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα λαμβάνει ειδική μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Φαίνεται ότι το πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος συγκεντρώνει πλέον την συναίνεση των κρατών- μελών και αυτό είναι μια πολύ σημαντική είδηση για την Ελλάδα.

Ωστόσο, η κυβέρνησή μας, ανεξάρτητα από αυτές τις θετικές εξελίξεις θα συνεχίζει να εργάζεται με σοβαρότητα και μεθοδικότητα, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία με τις αναπτυξιακές πολιτικές, έτσι ώστε η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει και να μεγιστοποιήσει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: