ΕΕ: Το Κλίμα αυξάνει το ρίσκο για τους αγρότες – Το πρόβλημα και οι παρενέργειες στην Ελλάδα

ΕΕ: Το Κλίμα αυξάνει το ρίσκο για τους αγρότες – Το πρόβλημα και οι παρενέργειες στην Ελλάδα
Concerned female farmer writing notes while standing in the field in sunset, planning and thinking about climate change and biodiversity nurturing Photo: Shutterstock
Έρευνα ΕΤΕπ. Μόνο 20% με 30% των ζημιών καλύπτονται, σύμφωνα με έρευνα της ΕΤΕπ - Στα 28,3 δισ. οι απώλειες στην ΕΕ από την η κλιματική αλλαγή.

Σημαντική απειλή για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων αλλά και για τις τιμές στο ράφι συνιστά η κλιματική αλλαγή ενώ αυξάνεται το κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι αγρότες.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την αγροτική βιομηχανία της ΕΕ υπολογίζεται σε 28,3 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 6% της ετήσιας παραγωγής ευρωπαϊκών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Αυτό διαπιστώνει μια νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τις επιπτώσεις στην παραγωγή από τους κλιματικούς κινδύνους, όπως ξηρασίες και πλημμύρες συνιστώντας επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για τους αγρότες.

Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οπωροκηπευτικών και Βάμβακος Πέλλας, που δείχνουν ότι η ζημιά στη φετινή παραγωγή κερασιών είναι σχεδόν ολοκληρωτική ενώ αγγίζει το 90% στα επιτραπέζια ροδάκινα και το 80% στα βερίκοκα. Αυτή η εξέλιξη τους στερεί δυνατότητες την ώρα που προετοίμαζαν τη συμμετοχή τους σε προγράμματα εξαγωγών, όπως το Fruitilicious from Europe, ύψους περίπου ενός εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη εξαγωγών στην αγορά της Γαλλίας με ναυαρχίδα το βερίκοκο.

Πρακτικά, ενώ η ζήτηση από ξένες αγορές αυξάνεται για τα ελληνικά φρούτα και τα άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η παραγωγή μειώνεται λόγω των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή, των ασθενειών αλλά και των χαμηλών τιμών για τον παραγωγό. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες χάνουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 20% με 30% η κάλυψη των αγροτικών ζημιών

Εντωμεταξύ, η έκθεση της ΕΤΕπ, που δημοσιεύθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής απειλεί να αυξήσει τις μέσες ετήσιες απώλειες των γεωργικών εισοδημάτων στην ΕΕ από 42% έως και 66% έως το 2050 και προτρέπει για ένα ισχυρότερο σύστημα διαχείρισης κινδύνων.

Σημειώνεται ότι μόνο το 20% έως 30% των ζημιών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που προκαλούνται από το κλίμα στην ΕΕ ασφαλίζονται μέσω δημόσιων, ιδιωτικών ή αμοιβαίων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζονται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) της Ευρώπης. “Πρέπει να κάνουμε κάτι για να καλύψουμε τις υπόλοιπες ζημίες“, ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Christophe Hansen. Επίσης, διαπιστώνεται ότι η ασφαλιστική κάλυψη που υποστηρίζεται από δημόσια χρηματοδότηση είναι συχνά πιο αποτελεσματική από τα κυβερνητικά προγράμματα αποζημίωσης.

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Gelsomina Vigliotti, παραδέχθηκε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν μια αυξανόμενη πηγή αβεβαιότητας για την παραγωγή τροφίμων. Ο μετριασμός αυτών των κινδύνων είναι απαραίτητος για την υποστήριξη των επενδύσεων των Ευρωπαίων αγροτών. Σημειώνεται επίσης ότι ο Όμιλος ΕΤΕπ μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει τον γεωργικό κλάδο της ΕΕ με τρεις βασικούς τρόπους:

Δάνεια και εγγυήσεις προς γεωργικές επιχειρήσεις ή οι συμμετοχές σε αυτές

Χρηματοδότηση αγροτικών υποδομών, όπως άρδευση και οδικό δίκτυο

Παροχή συμβουλών σε δημόσιες αρχές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι γεωργικές επιχορηγήσεις της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσέλκυση χρηματοδότησης από άλλες πηγές και για τον περιορισμό των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αναλύει τα συστήματα γεωργικής ασφάλισης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ανατέθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής και διεξήχθη από την ΕΤΕπ Advisory, στο πλαίσιο της πλατφόρμας fi-compass, με την υποστήριξη του παγκόσμιου ομίλου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών Howden και καταλήγει σε συστάσεις όπως: μέτρα μεταφοράς κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων και συμβάσεων αντασφάλισης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, χρηματοδότηση ταχείας αντίδρασης από την ΕΕ όταν συμβαίνουν καταστροφές και επιτάχυνση μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την αντιμετώπιση των μελλοντικών κλιματικών κινδύνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: