Η ΕΕ «ξαναχτυπά» τη Ρωσία με νέες κυρώσεις στις συναλλαγές της Κριμαίας

Η ΕΕ «ξαναχτυπά» τη Ρωσία με νέες κυρώσεις στις συναλλαγές της Κριμαίας

Το Σάββατο τίθενται σε ισχύ οι νέοι οικονομικοί περιορισμοί - «Απολύτως απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις κυρώσεις η Μόσχα.

Σημαντικές επιπλέον κυρώσεις αναφορικά με τις επενδύσεις, τις υπηρεσίες και τις ανταλλαγές με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, επέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, με στόχο να υπογραμμίσει και πάλι την πολιτική της Ένωσης, η οποία έγκειται στο ότι δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτησή τους από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι έχουν στόχο την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία και τον τουρισμό και εγκρίθηκαν από τις 28 κυβερνήσεις της ΕΕ λίγο πριν οι ηγέτες της ένωσης συζητήσουν την ουκρανική κρίση και τις σχέσεις με τη Ρωσία στη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «από τις 20 Δεκεμβρίου οι επενδύσεις στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη απαγορεύονται. Οι Ευρωπαίοι και οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν ακίνητα ή οντότητες στην Κριμαία, να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις της Κριμαίας ή να παρέχουν σχετικές υπηρεσίες».

Παράλληλα, «τα ταξιδιωτικά γραφεία της ΕΕ δεν θα επιτρέπεται πλέον να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη». Ιδιαίτερα από τις 20 Μαρτίου 2015 «τα ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν πλέον να κάνουν σταθμό σε λιμάνια που βρίσκονται στη χερσόνησο της Κριμαίας, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», διευκρίνισε η ΕΕ. Αυτό ισχύει για «όλα τα πλοία που ανήκουν σε ευρωπαίο εφοπλιστή ή βρίσκονται υπό τον έλεγχό του ή έχουν σημαία κράτους μέλους».

Επίσης η ΕΕ απαγορεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές τεχνολογιών και αγαθών στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, καθώς και την έρευνα και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, αερίου και μεταλλευμάτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε άμεσα, λέγοντας ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες απαγορεύουν τις επενδύσεις στην Κριμαία είναι «απολύτως απαράδεκτες» και ισοδυναμούν με διάκριση κατά της Χερσονήσου στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία τον περασμένο Μάρτιο.

«Οι Βρυξέλλες θα όφειλαν να συνειδητοποιήσουν ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας σε μια ανακοίνωσή του. «Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη κάθε διάκριση σε βάρος των κατοίκων της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης που βασίζεται σε πολιτικούς λόγους».