Εφάπαξ φόρο 10% για τις καταθέσεις προτείνει το ΔΝΤ

Εφάπαξ φόρο 10% για τις καταθέσεις προτείνει το ΔΝΤ

Η πρόταση αυτή σε έκθεση του Ταμείου «άναψε φωτιές» σε διεθνές επίπεδο.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor), δεν προκάλεσε μόνο ανησυχία στην Ελλάδα με τις εκτιμήσεις της για μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ για το δημοσιονομικό κενό αλλά και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο λόγος; Mια πρόταση καλά κρυμμένη στην ίδια έκθεση , στη σελίδα 49, για να επιβληθεί εφάπαξ φόρος κεφαλαίου 10% στους ιδιώτες, ώστε να επανέλθουν τα κράτη στα επίπεδα χρέους του 2007, πριν ξεσπάσει δηλαδή η οικονομική κρίση. Η σελίδα 49 της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) “άναψε” φωτιές σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε τι προβλέπει η έκθεση για την Ελλάδα

Στο κεφάλαιο με τον «ευρηματικό» τίτλο «πήραμε μαθήματα από την κρίση;» , στη σελίδα 49 της εκθέσεως, οι συντάκτες της θέτουν θέμα «εισφοράς κεφαλαίου». Σύμφωνα με αυτούς, η απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε πολλές χώρες έχει γίνει αιτία να αναβιώσει το ενδιαφέρον για έναν εφάπαξ φόρου επί του ιδιωτικού πλούτου, σαν ένα έκτακτο μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους . Στη συγκεκριμένη σελίδα περιέχεται ανάλυση – πρόταση εργασίας οικονομολόγων του Ταμείου για τη σκοπιμότητα ή μη επιβολής ενός εφάπαξ φόρου κεφαλαίου 10% στους καταθέτες 15 χωρών της ευρωζώνης ως μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους τους και την επιστροφή του στα επίπεδα του 2007, δηλαδή πριν την κρίση.

Η σχετική ανάλυση προκάλεσε μεγάλο θόρυβο τις τελευταίες ημέρες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων όπου φιλοξένησαν και απόψεις οικονομολόγων για το θέμα.  Μάλιστα οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι την εισφορά αυτή καλούνται να πληρώσουν όλοι οι κεφαλαιούχοι – καταθέτες και όχι μόνο οι ομολογιούχοι των κρατών και προσθέτουν ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί στο παρελθόν μετά τους παγκόσμιους πολέμους στην Γερμανία και την Ιαπωνία.

Λαγκάρντ: «Όχι» σε οριζόντια μέτρα, «ναι» σε μείωση χρέους

Ο αντίλογος έχει να κάνει με το πλήγμα που θα επιφέρει μια τέτοια εισφορά στην εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών σε μια περίοδο που η ευρωζώνη πασχίζει για την ανάκαμψη της.

Σημειώνεται ότι με βάση πρόσφατη ευρωπαϊκή απόφαση επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η συμμετοχή καταθετών σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών για τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει επανειλημμένα διαψεύσει όλα τα σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα.

Στουρνάρας: «Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων»