Έφεση άσκησαν τα μέλη του πληρώματος του Sewol

Έφεση άσκησαν τα μέλη του πληρώματος του Sewol

Έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος τους για ανθρωποκτονία άσκησαν οκτώ από τα 15 μέλη του πληρώματος.

Οκτώ από τα 15 μέλη του πληρώματος που επέζησαν έπειτα από το ναυάγιο του νοτιοκορεατικού φέρι μποτ τον Απρίλιο άσκησαν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος τους για ανθρωποκτονία από αμέλεια στη χειρότερη ναυτική τραγωδία που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Τα οκτώ μέλη του πληρώματος, στα οποία έχουν επιβληθεί ποινές από πέντε έως 30 χρόνια, κατέθεσαν σήμερα έφεση.

Βίντεο από την ώρα του δυστυχήματος έχει καταγράψει το πλήρωμα να εγκαταλείπει το σκάφος το οποίο έχει πάρει κλίση έχοντας προηγουμένως ζητήσει από τους επιβάτες να παραμείνουν στις καμπίνες τους. Η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης, δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότεροι επιβάτες ήταν μαθητές. Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούσαν από την αρχή την επιβολή αυστηρών ποινών εναντίον των υπαιτίων.

Ο πλοίαρχος του φέρι μποτ Sewol καταδικάστηκε την Τρίτη σε κάθειρξη 36 ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά απαλλάχτηκε από την βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, η οποία και θα μπορούσε να επισύρει την εσχάτη των ποινών και την οποία είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς.

Ο πλοίαρχος δεν είναι ανάμεσα στους οκτώ που άσκησαν έφεση.

Το υπερφορτωμένο Sewol πήρε επικίνδυνη κλίση ενώ έστριβε στη διάρκεια μίας διαδρομής ρουτίνας προς το νησί-θέρετρο Τζέζου.
Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι το πλοίο ήταν ελαττωματικό και ότι σε αυτό είχαν γίνει προσθήκες για να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών που θα μπορούσε να μεταφέρει καθιστώντας το όμως ασταθές και υπερβολικά βαρύ.

Μόνο οι 172 από τους 476 επιβαίνοντες στο πλοίο διασώθηκαν. Από τους 304 επιβεβαιωμένους νεκρούς ή αγνοούμενους, οι 250 ήταν μαθητές από το ίδιο σχολείο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι το πλήρωμα πανικοβλήθηκε και ότι δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένο για την επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου.