Έφη Κουτσουρέλη στο MPW Summit: Ο όμιλος Quest προσβλέπει σε έντονες εξαγορές, αλλά και στην οργανική ανάπτυξη των εταιρειών του

Έφη Κουτσουρέλη στο MPW Summit: Ο όμιλος Quest προσβλέπει σε έντονες εξαγορές, αλλά και στην οργανική ανάπτυξη των εταιρειών του
H αντιπρόεδρος του ομίλου τεχνολογίας μίλησε για τα 40 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, για τις δικές της προκλήσεις σε όλη αυτή την πορεία, για το «όνειρο» της τεχνολογίας, για τον σύγχρονο ηγέτη, ενώ έδωσε συμβουλές στις γυναίκες που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή.

Η αντιπρόεδρος της Quest Holdings, Έφη Κουτσουρέλη, μίλησε στο πλαίσιο του Most Powerful Women Summit για τα 40 χρόνια του ελληνικού ομίλου, για τη γοητεία της τεχνολογίας και το ρόλο της βιώσιμης ανάπτυξης, για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

O Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece, ανέφερε στην εισαγωγή του:

«Θα φιλοξενήσουμε τώρα μια πραγματικά ισχυρή γυναίκα στις επιχειρήσεις. H Έφη Κουτσουρέλη υπήρξε συνιδρύτρια της Info-Quest ΑΕΒΕ τη δεκαετία του 1980, μιας εταιρείας που ξεκίνησε ως «startup» στον χώρο της τεχνολογίας, σε εποχές που η αυτή ήταν προνόμιο λίγων και μάλιστα ανδρών.

Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Quest Holdings, του ομίλου τεχνολογίας που κλείνει φέτος 40 χρόνια στην Ελλάδα, εκπροσωπεί ισχυρά brands και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ως «enabler»  στη νέα ψηφιακή εποχή και ως συνδετικός κρίκος για την αγορά, για τους φορείς και για τη χώρα, με στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη».

Η κ. Κουτσουρέλη απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για τις μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει η τεχνολογία:

«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις παγκόσμιες αλλαγές που έγιναν γύρω μας. Όταν ξεκινούσαμε, γνωρίζαμε ότι η δουλειά αυτή είχε προοπτικές, αλλά όταν κάνεις τα πρώτα σου βήματα το θέμα σου είναι το παρόν. Αυτό πρέπει να υπερκεράσεις για να πας στο μέλλον. Εκείνη την εποχή δεν τολμούσαμε να σκεφθούμε το μέλλον γιατί δεν ξέραμε εάν θα επιβιώσουμε. Τώρα βεβαίως ξέρουμε ότι πρέπει να προβλέπεις το μέλλον ώστε να αποφεύγεις τα λάθη.  Σήμερα όλα είναι τεχνολογία, η οποία βρίσκεται πίσω από κάθε δραστηριότητα. Μέσα απ’ αυτήν προσβλέπουμε στην επίλυση των προβλημάτων μας, στην άνοδο της κοινωνίας και στη δημιουργία πλούτου. Η τεχνολογία εκτός από πρακτικότητα είναι έμπνευση. Αυτό που πουλάμε είναι το όνειρο – η γοητεία του τι μπορείς να πετύχεις».

Για τον όμιλο Quest και τις φήμες για εξαγορές – πωλήσεις εταιρειών του ομίλου:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ως όμιλος βρισκόμαστε σε έντονη αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με οργανική ανάπτυξη ή με εξαγορές & συγχωνεύσεις. Έτσι πετύχαμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, και συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό. Προσβλέπουμε και σε έντονες εξαγορές αλλά και στην οργανική ανάπτυξη των εταιρειών μας».

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν ξεκίνησε:

«Σας λέω ευθαρσώς ότι εάν μπορείς να σηκώνεις βάρη πάνω σου, όλοι σε σέβονται. Φυσικά αυτό δεν αρκεί γιατί πάντοτε πληρώνεις το τίμημα του ότι είσαι γυναίκα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε ρίξουν στη μοιρασιά. Πρέπει να διεκδικήσεις τη δικαιοσύνη, δεν θα έρθει από μόνη της. Αυτό είναι σοφία για τη γυναίκα που πρέπει να την έχει ή να την αποκτήσει για να επιβιώσει σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον».

Για τις επιδόσεις του ομίλου μέσα στην κρίση:

«Το μυστικό της αντοχής είναι τα γερά θεμέλια: οι αρχές που σε διακατέχουν, η φιλοσοφία της επιχείρησης, οι άνθρωποι, τα συστήματα που εφαρμόζονται. Στην περίπτωση του ομίλου, ήμασταν και είμαστε σε μια καλή οικονομική βάση και αυτό απέδωσε. Αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Πιστεύουμε ότι η αγορά θα εξελιχθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Βεβαίως, μιλώντας ως κοινωνία, πρέπει να πάμε και στο σύνολο καλά».

Για τον σύγχρονο ηγέτη και τις συμβουλές της στις γυναίκες

«Ο ηγέτης πρέπει να έχει καλή αντίληψη των καταστάσεων και των αλλαγών στο παγκόσμιο στερέωμα. Χρειάζεται καινοτόμο πνεύμα που να ευνοεί τις αλλαγές, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

Οι γυναίκες που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή της πυραμίδας πρέπει να έχουν πίστη στον εαυτό τους, να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες και να μην το βάζουν κάτω. Να έχουν υπόψη τους ότι στη ζωή χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα, επιμονή και θετική ενέργεια για να πας μπροστά».

Δείτε το βίντεο:

*Δείτε περισσότερα βίντεο από το Most Powerful Women Summit στο κανάλι του FortuneGreece στο Youtube.

**Διαβάστε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της κα Έφης Κουτσουρέλη στο νέο τεύχος του Fortune Greece, που κυκλοφορεί την Τρίτη 20 Απριλίου στα περίπτερα.