Μηνύματα 112 για εκκένωση των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και των οικισμών Πευκόφυτου και Ποντίων Αγίου Στεφάνου

Μηνύματα 112 για εκκένωση των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και των οικισμών Πευκόφυτου και Ποντίων Αγίου Στεφάνου
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις Αφίδνες, Αθήνα, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. Εκκενώνονται και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά στη βόρεια Αττική. Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Ενώ νέο μήνυμα από το 112 καλεί τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν προς Ωροπό.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tελευταία Ενημέρωση: 00:30

Δύο μηνύματα για εκκένωση περιοχών σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο στάλθηκαν μέσω του 112.

Το πρώτο μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα – Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας προήδρευσε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των προβλημάτων που έχουν προκύψει σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενόψει και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που θα επικρατήσουν την Παρασκευή.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Κλιάρης, o αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, o περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, o γενικός διευθυντής Διαχείρισης και Συντήρησης Παγίων ΑΔΜΗΕ, Iωάννης Μανιάτης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Εκκενώνεται πλήρως η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα

Το σύνολο των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας αναμένεται να μεταφερθεί στη δομή της Ριτσώνας, καθώς και σε άλλες δομές της επικράτειας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη έχει μετακινηθεί η πλειοψηφία των διαμενόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτή την ώρα ολοκληρώνεται η εκκένωση της παλαιάς δομής της Μαλακάσας και θα ακολουθήσει η εκκένωση και της νέας. Στη μεταφορά συμμετέχουν περίπου 20 λεωφορεία και προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, γιατί η φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρήψεις με το που έπεσε το σκοτάδι, και έχουν κάνει ζώνη στην εθνική οδό δίνοντας μάχη να μην φουντώσουν οι πυρκαγιές που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο, καθώς και να ανακόψουν την πορεία τους προς την ιπποκράτειο Πολιτεία.

Βίντεο: «Βρέχει» φωτιά στην Εθνική Οδό – Απίστευτες Εικόνες

Εντολή εκκένωσης, μετά τη Δροσοπηγή, δόθηκε και για Κρυονέρι, Αφίδνες, Κοκκινόβραχο, Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Διασωληνώθηκαν δύο εθελοντές πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο ΚΑΤ

Aπαραίτητη κρίθηκε η διασωλήνωση και η μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο εθελοντών πυροσβεστών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Για την πορεία της υγείας τους θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Επίσης δυο εθελοντές πυροσβέστες έχουν ελαφριά εγκαύματα.

Διακοπή κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε., από τον κόμβο Καλυφτάκη έως και τον κόμβο Οινοφύτων

Η Νέα Οδός ενημερώνει, με ανακοίνωσή της, πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Επίσης, αναφέρει πως οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων, όπως σημειώνει, έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Η Νέα Οδός διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης: Πυριτιδαποθήκη η χώρα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Δραματικές στιγμές σε Εύβοια, Ηλεία και Βόρεια Αττική- Εκκενώνονται συνεχώς περιοχές

Γ.Πατούλης: Ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκεται επί ποδός

Έκκληση να ενισχυθεί με περισσότερα εναέρια μέσα το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς που κατακαίει στην Δροσοπηγή με κατεύθυνση την Ιπποκράτειο Πολιτεία απευθύνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Υπό αυτές τις συνθήκες τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης δεν επαρκούν», τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη διατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και επιχειρούν μαζί της περισσότερες από 40 υδροφόρες και μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα από την Περιφέρεια κα τους Δήμους, ενώ σημείωσε ότι ήδη ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της Δροσοπηγής και της Ιπποκράτειου Πολιτείας να εκκενώσουν τα σπίτια και να απομακρυνθούν.

Αναφορικά με την αναζωπύρωση γύρω στη 1 μμ από τα π. βασιλικά κτήματα και την ταχύτατη εξέλιξη με πορεία προς το Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, επισημαίνει ότι ο παρατεταμένος καύσωνας και το μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά «δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό από κανέναν». Υπενθυμίζει ότι η Περιφέρεια δρα επικουρικά στο έργο της Πυροσβεστικής και ότι ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκεται επί ποδός από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς.

Τέλος ο κ. Πατούλης εκφράζει τη λύπη του και αναφέρεται στην αγωνία των κατοίκων και την καταστροφή των περιουσιών τους αλλά και για την εκτεταμένη καταστροφή του δασικού πλούτου της Αττικής.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Δροσοπηγή από την πλευρά της Ιπποκράτειου Πολιτείας στις 6.30 μμ, μιλήσαμε με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη ο οποίος χαρακτήρισε «ιδιαιτέρα απειλητική» την κατάσταση. «Πέρασε την κορυφογραμμή και κατεβαίνει στην κοιλάδα προς το μέρος μας» σημειώνει ο ίδιος. Μαζί του και ο δήμαρχος Σαρωνικού και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αν. Ατττικής Πέτρος Φιλίππου ο οποίος συνδράμει με οχήματα και υδροφόρες στην κατάσβεση. Η φωτιά «Προχωρά σχετικά αργά λόγω των μη ισχυρών ανέμων, αλλά δυστυχώς το δάσος είναι πάρα πολύ πυκνό και οι επίγειες δυνάμεις αδυνατούν να επέμβουν», επισημαίνει ο ίδιος.