Έφυγε μια ακόμη βουλευτής από τους Βρετανούς Εργατικούς

Έφυγε μια ακόμη βουλευτής από τους Βρετανούς Εργατικούς
epa07293074 Opposition party Labour Party leader Jeremy Corbyn delivers a speech in Hastings, East Sussex, Britain, 17 January 2019. The British Prime Minister the previous day won a Confidence Vote in parliament brought forward by opposition leader Corbyn, a day after after she lost the parliamentary vote on the EU withdrawal agreement. EPA/WILL OLIVER

Τα οκτώ φτάνουν πλέον τα πρώην μέλη του κόμματος που αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

 

Η Τζόαν Ράιαν, εκλεγμένη στη Βουλή των Κοινοτήτων με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, έγινε το βράδυ της Τρίτης το όγδοο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους που αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ράιαν, βουλευτής εκλεγμένη στο Βόρειο Ένφιλντ, αποκάλυψε μέσω Twitter ότι ανεξαρτητοποιείται από την ΚΟ των Εργατικών, επικαλούμενη τις ανησυχίες της για τον αντισημιτισμό στις τάξεις του κόμματος.

Άλλα επτά μέλη του κοινοβουλίου που εξελέγησαν με τους Εργατικούς αποχώρησαν τη Δευτέρα από το κόμμα, επικαλούμενα κυρίως το πώς προσεγγίζει ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη συνεχιζόμενη διένεξη γύρω από τις καταγγελίες περί αντισημιτισμού. Κάποια υποστήριξαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας έχει υποστεί “πειρατεία” από τις “πολιτικές των μηχανισμών της άκρας αριστεράς”.

Σε επιστολή της που ανήρτησε στο Twitter, η Ράιαν ερίζει ότι το Εργατικό Κόμμα έχει “μολυνθεί” από “αντιεβραϊκό ρατσισμό” αφότου ο Κόρμπιν αναδείχθηκε ηγέτης του το 2015. Διατείνεται ταυτόχρονα ότι τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρχε στο κόμμα πριν εκλεγεί αρχηγός του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν, υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και επικριτής της ισραηλινής κυβέρνησης, έχει κατηγορηθεί από διάφορες πλευρές ότι δεν έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο του αντισημιτισμού στο κόμμα του. Ο ίδιος διαψεύδει την κατηγορία.

Η Ράιαν, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1997, εντάσσεται πλέον στις τάξεις των ανεξάρτητων κοινοβουλευτικών που αποσκίρτησαν από τους Εργατικούς.

Οι υπόλοιποι επτά βουλευτές που αποχώρησαν τη Δευτέρα ανακοίνωσαν πως σχηματίζουν τη λεγόμενη “Ανεξάρτητη Ομάδα”.

Ο Κόρμπιν έστρεψε τους Εργατικούς προς τα αριστερά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, το οποίο, αφού επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ μετακινήθηκε προς το Κέντρο, κατέλαβε και διατήρησε την εξουσία για 13 χρόνια.

Σκέψεις για αντίποινα από τους Εργατικούς

Τη δυνατότητα αναπληρωματικής εκλογής από τους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εκλέχθηκε κάποιος βουλευτής που παραιτήθηκε, ζητά το Εργατικό κόμμα, μετά την παραίτηση των οχτώ βουλευτών του.

Η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να αιτηθούν την ανάκληση του βουλευτή τους, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η ποινή φυλάκισης. Επιπλέον, για να ισχύσει η αίτηση ανάκλησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένας αριθμός υπογραφών που να αντιστοιχεί στο 10% των ψηφοφόρων, σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Το κόμμα των Εργατικών ζητά αλλαγή στη νομοθεσία ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία ακόμη και όταν ένας βουλευτής εγκαταλείψει την πολιτική αφοσίωση στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε.

Ο στενός συνεργάτης του ηγέτη των Εργατικών και επικεφαλής του γραφείου του Τζον Τρίκετ υποστήριξε ότι οι κοινότητες δεν θα πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια για να δράσουν εάν αισθάνονται ότι ο βουλευτής τον οποίο εξέλεξαν δεν εκπροσωπεί σωστά τα συμφέροντά τους και τόνισε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ενισχύει τους πολίτες και θα είναι ένα από τα πολλά μέτρα που το Εργατικό κόμμα θα εξετάσει για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική σε αυτή τη χώρα.