«Ευκλείδη δώστα όλα»: Σε ποιες παροχές ποντάρει για «ανάσταση» η κυβέρνηση

«Ευκλείδη δώστα όλα»: Σε ποιες παροχές ποντάρει για «ανάσταση» η κυβέρνηση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολουθεί τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, Αθήνα, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Με στόχο να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ.

«Ευκλείδη, να δώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε». Αυτή η φράση συνοψίζει τη συνάντηση που είχαν Τσίπρας και Τσακαλώτος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο έφτασε τελικώς στο 1,45 δισ. ευρώ πολύ πάνω από το ποσό των 889 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί.

Ενόψει των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο των παροχών να εκπονηθεί άμεσα και να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις μετά το Πάσχα.

Η οριστικοποίηση της ελληνικής πρότασης αξιοποίησης του «δημοσιονομικού χώρου» αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με της «Ναυτεμπορική», καθώς αμέσως μετά το Πάσχα τα ακριβή μέτρα θα πρέπει να παρουσιαστούν στους θεσμούς και να ποσοτικοποιηθούν προκειμένου να προχωρήσει και η αναθεώρηση των στόχων που θα αναγραφούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Ο πρωθυπουργός στη τελευταία του συνέντευξη, αναφερόμενος στις παροχές, τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι παροχές δεν θα είναι αντίδωρο, αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, γιατί πηγαίνουμε καλύτερα ως οικονομία».

Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα μέτρα θα ταξινομηθούν σε δύο ομάδες:

1. Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά θα εφαρμοστούν και τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί σε αυτό το πλαίσιο, είναι:

• η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (από 24% και 13% που είναι σήμερα),

• η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό συντελεστή στον χαμηλό συντελεστή,

• η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα,

• αλλά και η επίσπευση της μείωσης του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα

2. Στα μέτρα εφάπαξ χαρακτήρα. Είναι παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό του 2019 όχι όμως και τους επόμενους προϋπολογισμούς.

Στον κατάλογο των μέτρων με εφάπαξ χαρακτήρα περιλαμβάνεται:

• η καταβολή ενός 15νθημέρου στους μισθωτούς του Δημοσίου και στους συνταξιούχους (ως καθυστερημένο δώρο Πάσχα).

• η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016. Αυτή η «παροχή» θα έχει διπλό όφελος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα εμφανιστεί να προχωρεί σε μια άμεση εισοδηματική ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ταυτόχρονα να κλείνει μια μεγάλη δημοσιονομική εκκρεμότητα.