Έως τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Έως τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρίσταται στο χώρο της Πανελλαδικής Συνάντησης Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, που πραγματοποιείται στο κλειστό στάδιο του Γαλατσίου, Αθήνα Σάββατο 6 Απριλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο μεικτό νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους, που σκοπεύει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στα Ιωάννινα.

Έως τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών έως και σε 120 δόσεις, όπως ανέφερε σε ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στα Ιωάννινα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχτισε την αξιοπιστία της και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα, ενώ άσκησε κριτική στην Ν.Δ. και στο Κίνημα Αλλαγής, περιγράφοντας παράλληλα τα τέσσερα διλήμματα για την οικονομία και την κοινωνία.

Το πρώτο δίλλημα είναι το πολιτικό σύστημα τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Θέλουμε αυτό το πολιτικό σύστημα, να εξελιχθεί να γίνει πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη διαφάνεια με λιγότερο πελατειακό κράτος» υπογράμμισε, ενώ επισήμανε ότι «πριν από το 2009 το πολιτικό σύστημα ήταν κάπως σικέ».

«Ήταν κλειδωμένο το πολιτικό σύστημα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε αυτή την κρίση δεν θα μπορούσαμε να το σπάσουμε. Ήταν το δικό τους σύστημα με τα δικά τους λεφτά, που έπαιρναν από όπου τα έπαιρναν που μπορούσαν να κάνουν αναπαραγωγή ενός φαύλου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και ενός φαύλου πολιτικού συστήματος. Χρειαζόταν μια κρίση για να καταλάβουμε πως λειτουργούσε το σύστημα» είπε.

Σημαντικό για το πολιτικό σύστημα είναι η συνταγματική αλλαγή, συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, δηλώνοντας πως του «έκανε εντύπωση πως οι παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μια πολύ μικρή αλλαγή, να δείξουν πως την χώρα μας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση το βουλευτικό αξίωμα των Μητσοτάκηδων των Κεφαλογιάννηδων, των Βαρβιτσιώτηδων και μας κατηγορούν εμάς για νεποτισμό».

«Ο κ. Σημίτης όταν είπε ότι εμείς είμαστε ενοικιαστές σε αυτήν την κυβέρνηση ήταν πολύ βαριά κουβέντα. Το σκέφτηκε, του ξέφυγε, τι κουβέντα είναι αυτή: Εκτός και εάν οι Νεοδημοκράτες, ή οι παλιοί του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως μόνο είναι αυτοί είναι νόμιμοι και μόνιμοι ιδιοκτήτες της χώρας και όλοι οι άλλοι είμαστε ενοικιαστές» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «αν δεν κερδίσουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα επιστρέψουν αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ιδιοκτήτη σε αυτή την χώρα». «Για μας μόνο ο λαός είναι ιδιοκτήτης και όλοι είναι ενοικιαστές, είτε είναι πράσινοι, κόκκινοι, ή μπλε» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε και την αντιπολιτευτική τακτική της Φώφης Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πραγματικά δεν ξέρω τι σκέπτεται η κ. Γεννηματά, τι σκέφτεται ο απλός πολίτης του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, όταν βλέπει αυτούς τους ανθρώπους να μιλάνε υπέρ της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων και αυτοί συνεχίζουν με βασικό στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι αισθάνεται ένας τέτοιος άνθρωπος, που ήταν προοδευτικός, ήταν με το ΠΑΣΟΚ, που πίστευε στο κοινωνικό κράτος όταν βλέπει πως η δική του ηγεσία λέει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή, λες και δεν υπάρχει ο Σαλβίνι, λες και δεν υπάρχει ο Όρμπαν, λες και δεν υπάρχει αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη» ανέφερε.

Το δεύτερο δίλημμα, συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι η συζήτηση για την μεσαία τάξη που χρειάζεται βοήθεια σε πολλούς τομείς. Ο ίδιος χαρακτήρισε ψέμα τα όσα υποστηρίζουν η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την μεσαία τάξη και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να βοηθήσει την μεσαία τάξη άλλαξε την αναπτυξιακή πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρέθεσε ο υπουργός είναι ότι «τα μεγάλα κονδύλια που πήγαιναν σε μεγάλες υποδομές, τώρα πηγαίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε λίγο καιρό θα υπάρχει το νομοσχέδιο για μικροχρηματοδοτήσεις».

«Τα μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον κ. Μητσοτάκη» υποστήριξε, ενώ υπενθύμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα ισορροπημένο πακέτο στην Θεσσαλονίκη. «Εδώ είναι και η διαφορά με την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη. Ψηφίστε μας, θα χτίσουμε την αξιοπιστία μας για ένα δυο χρόνια, λέει, και μετά θα διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και θα δείτε πόσο θα βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα. Η διαφορά μας είναι πως εμείς χτίσαμε την αξιοπιστία μας και τώρα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά μέτρα» σημείωσε.

Όπως προανήγγειλε «το πρώτο μέτρο, που θα κατατεθεί στην Βουλή, είτε το Σάββατο είτε την Δευτέρα είναι ένα μεικτό νομοσχέδιο με 120 δόσεις και για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους». «Το είχαμε υποσχεθεί και τώρα μπορούμε να το κάνουμε» είπε.

Το τρίτο δίλημμα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος, είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. «Τους ακροδεξιούς δεν τους αντιμετωπίζεις με ύβρεις αλλά μόνο όταν αντιμετωπίζεις τις κοινωνικές ρίζες πάνω στις οποίες κτίζουν την πολιτική τους» επισήμανε. Το τέταρτο δίλημμα, συνέχισε, είναι «τι Ευρώπη θέλουμε και τι μπορούμε ρεαλιστικά να ελπίζουμε».