Εύκολα παίρνουν πλέον χρηματοδότηση οι εταιρείες που ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση- Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο

Εύκολα παίρνουν πλέον χρηματοδότηση οι εταιρείες που ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση- Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο
epa07557645 The e.GO Life electric car is charged at the start of the e-car production line of the electric vehicle developer e.GO Mobile AG, which comprises 30,000 units per year, in Aachen, Germany, 09 May 2019. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι τόσο «καυτά» τώρα που οι νεοσύστατες επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες ή καινοτόμες για τη λήψη χρηματοδότησης.

του David Z. Morris

Ο συμβατικός δρόμος για την είσοδο στο χρηματιστήριο μιας εταιρείας είναι πολύ απλός: εμφανίστε κάποια πρώιμη επιτυχία και, στη συνέχεια, πουλήστε μετοχές για κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επέκταση.

Φέτος, νεοσύστατες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν εισαχθεί μαζικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο με αυτήν την τακτική, με αποτιμήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η QuantumScape, που κατασκευάζει μπαταρίες, και η Hyliion, η οποία κατασκευάζει ηλεκτροκίνητους κινητήρες για φορτηγά.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι τόσο «καυτά» τώρα που οι νεοσύστατες επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες ή καινοτόμες για τη λήψη χρηματοδότησης. Η συγκέντρωση χρημάτων πριν από την εμφάνιση κερδών δεν είναι πλέον ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, αλλά όταν πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα, ακόμα και συναπτά έτη απόλυτης αποτυχίας δεν προβληματίζουν ορισμένους επενδυτές.

Το τελευταίο παράδειγμα προέκυψε στις αρχές αυτού του μήνα, όταν η νεοσύστατη εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Faraday Future ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται την είσοδο στο χρηματιστήριο μέσω μιας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού, ή SPAC. Η εταιρεία στοχεύει να συγκεντρώσει 850 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει το πρώτο εμπορικό ηλεκτρικό αυτοκίνητό της. Οι SPAC, επίσης γνωστές ως «εταιρείες λευκών επιταγών», είναι μια γρήγορη λύση για τη συγκέντρωση δημόσιων κεφαλαίων που έχει σημειώσει τεράστια αύξηση της δημοτικότητάς της φέτος, ιδιαίτερα στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, κυρίως επειδή η μέθοδος είναι ταχύτερη από μια συμβατική αρχική δημόσια προσφορά.

Αλλά αυτή η ταχύτητα- η οποία συνεπάγεται κάπως μικρότερη οικονομική διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο σε σχέση με μια παραδοσιακή αρχική δημόσια προσφορά- μπορεί να μην εξυπηρετεί καλά τους επενδυτές. Σε τελική ανάλυση, η Faraday έχει ήδη ξοδέψει 2 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να παραγάγει κάποιο όχημα, εξαιτίας κάποιων οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων.

Αλλά η Faraday δεν είναι μόνη: Ακόμα δύο εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων με «προβληματικό» ιστορικό, η Fisker και η Karma Automotive, έχουν εξασφαλίσει ή αναζητούν σημαντική νέα χρηματοδότηση. Είναι ένας αξιοσημείωτος δείκτης της υπόσχεσης που βλέπουν οι επενδυτές στα ηλεκτρικά οχήματα- ή, ίσως, μιας τρέλας της αγοράς που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, η ικανότητα της Fisker και της Faraday να συγκεντρώσουν χρήματα περιγράφεται με μια λέξη: Tesla. Η εταιρεία του Elon Musk σημειώνει μια εντυπωσιακή αύξηση της τιμής των μετοχών της τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς συνεχίζεται η ιδέα ενός μέλλοντος που θα κυριαρχείται από ηλεκτρικά οχήματα.

Οι Fisker, Faraday Future και Karma Automotive αναγνωρίζουν ότι η ενεργή επενδυτική αγορά επηρέασε την απόφασή τους να επιδιώξουν μια δημόσια προσφορά αυτή τη στιγμή. Όσο διατηρείται η ιστορία της ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων, οι επενδυτές πιθανότατα θα είναι ευτυχείς να ποντάρουν χρήματα σε τέτοιες εταιρείες, ακόμα κι αν τα …φωτοστέφανά τους είναι ελαφρώς αμαυρωμένα.