Εύκολες λύσεις για τα μεγαλύτερα προβλήματα της ζωής

Εύκολες λύσεις για τα μεγαλύτερα προβλήματα της ζωής

Πως να έχετε καλύτερη μνήμη; Πως να γίνετε πιο αποτελεσματικοί; Δείτε τους τρόπους. 

Στη ζωή δεν είναι όλα εύκολα, έρχονται στιγμές που πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, να βρούμε το τρόπο για να είμαστε πιο παραγωγικοί και αποφασιστικοί.

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε, όμως! Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις λύσεις σε τέσσερα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Πώς να δουλεύετε πιο αποτελεσματικά;
Μοντέλο Eisenhower Matrix

Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι το μεγαλύτερο ατού στην εργασία, αφού οι περισσότεροι δυσκολεύονται με τη διαχείριση του χρόνου τους. Ο Dwight D. Eisenhower, ο «πατέρας» του time management έχει δώσει ένα απλό αλλά πρακτικό μοντέλο διαχείρισης του χρόνου.
Όταν έχουμε πολλές υποχρεώσεις πρέπει να ξεχωρίζουμε ποια πράγματα είναι σημαντικά και ποια είναι επείγοντα.
«Πότε θα ασχοληθώ με τα πράγματα που είναι σημαντικά, αλλά όχι επείγοντα», «Πότε θα βρω χρόνο για να ασχοληθώ με αυτά πριν γίνουν επείγοντα;». Αυτά είναι τα βασικά βήματα της στρατηγικής, ακολουθείστε τα.

Πώς να είστε ευτυχισμένοι;
Μοντέλο «flow»

Μια είναι η μαγική λέξη: Θετική ψυχολογία. Όπως περιγράφει ο ιδρυτής της θετικής ψυχολογίας, καθηγητής Μ. Seligman, η συνταγή πλοήγησης προς την ευτυχία αποτελείται από τρεις δρόμους: αυτόν της ευχαρίστησης, της συμμετοχής και της αφοσίωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο το αίσθημα του ευ ζην είναι διαφορετικό από την ευτυχία και βασίζεται σε πέντε πυλώνες :

1) Θετικό συναίσθημα
2) Ενασχόληση
3) Σχέσεις
4) Νόημα
5) Επίτευξη

Σημαντικό ρόλο στη θετική ψυχολογία , έπαιξε ο Mihaly Csikszentmihalyi (Τσικσμεϊκσμιχαϊ) με τον όρο flow που περιγράφει μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από ένα συναίσθημα που διαπνέεται από δυνατή εστίαση , υψηλή συνειδητότητα , υγιή πρόκληση και την αίσθηση ότι ο χρόνος πετάει. Η ευτυχία που έχει βάθος χρόνου καθορίζεται λοιπόν μόνο από το βαθμό συμμετοχής, αφοσίωσης και νοήματος που έχουμε στη ζωή μας.

Πώς να θυμάστε όλα όσα έχετε μάθει;
Μοντέλο Super memo


Δεν υπάρχει χειρότερο από το να ξεχνάς πράγματα. Για παράδειγμα ξεκινάς μια νέα γλώσσα την οποία αν δε τη χρησιμοποιείς ξεχνάς τη σημασία των λέξεων. Πως θα μπει ένα τέλος σε αυτό; Ο Piotr Woźniak έδειξε πως ο χρόνος μέχρι να ξεχάσετε κάτι μπορεί εύκολα να μετρηθεί, και ιδανικά πρέπει να θυμηθείτε τις λέξεις πριν επέλθει αυτός ο χρόνος. Όσο πιο συχνά επαναφέρετε τις λέξεις στο μυαλό σας, τόσο αυξάνεται ο χρόνος που θα τις θυμάστε.

Πώς να βγείτε από ένα δίλημμα;
Μέθοδος «λαστιχάκι» (Rubber bands)


Είστε ανάμεσα σε δύο αποφάσεις; Σκέφτεστε και προβληματίζεστε σχετικά με το τι να κάνετε; Σκεφτείτε τι σας εμποδίζει από το να αποφασίσετε; Για παράδειγμα θέλετε να αλλάξετε καριέρα, το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε γιατί δε μπορείτε να αποφασίσετε και τι είναι αυτό που σας φοβίζει; Η παλιά μέθοδος καταγραφής θετικών και αρνητικών δε θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, αφού το πιο πιθανό είναι να σας «μπλοκάρει». Κάντε μια εσωτερική αναζήτηση και δείτε τι είναι αυτό που σας κρατάει πίσω και τι είναι αυτό που σας τραβάει μπροστά.

Διαβάστε ακόμα:

Το άγχος «σκοτώνει» τους εργαζόμενους

Networking: Πώς διαχειρίζεστε το κοινωνικό σας δίκτυο;