Αιφνίδια παραίτηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου

Αιφνίδια παραίτηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της χώρας Χάζεμ αλ Μπεμπλάουι.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ αλ Μπεμπλάουι ανακοίνωσε αιφνιδίως σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης του, η οποία είχε διοριστεί τον Ιούλιο, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τελούσε με τη στήριξη του αιγυπτιακού στρατού.

«Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε σήμερα την απόφαση να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έκανε κάθε προσπάθεια να βγει η Αίγυπτος από τη στενωπό όσον αφορά την ασφάλεια, τις οικονομικές πιέσεις και την πολιτική αναταραχή», δήλωσε Μπεμπλάουι σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Αλ Αχράμ, τον Μπεμπλάουι αναμένεται να διαδεχτεί ο υπουργός Εστίας, Ιμπραήμ Μιχλίμπ. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η παραίτηση της κυβέρνησης έγινε κατόπιν συνάντησης με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Άμυνας, Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι. Όλες οι ενδείξεις τείνουν στο ότι ο στρατάρχης αλ-Σίσι θα παραιτηθεί σύντομα από τη θέση του και θα πάρει το χρίσμα του υποψηφίου για την προεδρία της χώρας στις εκλογές που προβλέπεται να γίνουν στα μέσα Απριλίου.

«Η παραίτηση της κυβέρνησης ήταν ένα απαραίτητο βήμα πριν από την ανακοίνωση του Σίσι ότι θα διεκδικήσει την προεδρία», δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση παραιτήθηκε γιατί ο Σίσι δεν ήθελε να φανεί ότι ενεργεί μόνος.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό να διαχειριστεί τις υποθέσεις της κυβέρνησης ως το διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Διαβάστε ακόμη: Προειδοποίηση σε τουρίστες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο