Ευστάθιος Τσοτσορός: Ημέρα σταθμός για τα ΕΛΠΕ η υπογραφή για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Ευστάθιος Τσοτσορός: Ημέρα σταθμός για τα ΕΛΠΕ η υπογραφή για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη
Ο Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, μιλάει στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ο τόμος οαφιερωμένος στον ίδιο, Αθήνα Τετάρτη 29 Μαίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία των διεθνών συμφωνιών του Ομίλου με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς «παίκτες» παγκοσμίως.

Ημέρα σταθμό για τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των υπογραφών των συμφωνιών μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο των δύο μεγάλων ερευνητικών θαλάσσιων περιοχών Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός.

Απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, ο Ευστάθιος Τσοτσορός τόνισε ότι ολοκληρώνεται πλέον το πρώτο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους, με τη συμμετοχή στις εννέα από τις δώδεκα νέες παραχωρήσεις του Δημοσίου. Παράλληλα, συμπλήρωσε, ενδυναμώνεται η συνεργασία των ΕΛΠΕ με τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ExxonMobil και Total, «συμβάλλοντας καθοριστικά στο μείζον εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια».

Ο Ευστάθιος Τσοτσορός στάθηκε στο ζήτημα της γραφειοκρατίας, κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερης σημασίας διαφοροποίηση από το παρελθόν. «Από την υποβολή της αίτησης ενδιαφέροντος στο ΥΠΕΝ (30 Μαϊου 2017), μάλιστα δε για δύο εντελώς διαφορετικές περιοχές, σε σχέση με αυτές που είχαν συμπεριληφθεί στον άγονο διαγωνισμό του 2014, [όχι μόνο στο μέγεθος και τη γεωγραφική τοποθεσία (αφού η μία είναι εκτός των προηγουμένων περιοχών), αλλά και στην ερευνητική προσέγγιση], ως ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 5η Μαρτίου 2018 (90 ημέρες μετά την ανακοίνωση στο ΕU Official Journal, Noe 2017), σήμερα μετά δεκαπέντε μήνες ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία, που κατά κανόνα διαρκούσε περί τους τριάντα μήνες, δημιουργώντας μας εύλογες προσδοκίες και ελπίδες για μια έστω και καθυστερημένη, σταδιακή προσαρμογή της πολιτείας στους χρόνους της ψηφιακής εποχής», σημείωσε.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα

Σχολιάζοντας τις γεωφυσικές έρευνες, ο Ευστάθιος Τσοτσορός χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις σημερινές εκτιμήσεις για την περιοχή της Κρήτης, διευκρινίζοντας πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για την διεξαγωγή τελικών συμπερασμάτων χωρίς την πραγματοποίηση γεώτρησης.

Μιλώντας για τις έρευνες στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι και οι έρευνες στον Πατραϊκό είναι μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως θετικές. «Τα τρισδιάστατα σεισμικά επιβεβαίωσαν τον κύριο γεωλογικό στόχο, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα τουλάχιστον 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Είναι σε εξέλιξη οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για γεώτρηση στις αρχές 2020», σημείωσε.

Με βάση την επανερμηνεία όλων των υπαρχόντων ερευνητικών δεδομένων, έχουν ήδη καταγραφεί στο θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας περισσότερες από 30 πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές, οι οποίες εν δυνάμει περιέχουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για τον εντοπισμό και άλλων γεωλογικών δομών στις χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας και φυσικά στη θαλάσσια περιοχή του Β. Αιγαίου και Θρακικού Πελάγους.

Όραμα 2050 και στόχοι 2030

Όπως σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Ευστάθιος Τσοτσορός, όραμα των ΕΛΠΕ είναι να αναπτύξει περαιτέρω τις διεθνείς συνεργασίες και να παραμείνουν πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια, με την ολοκλήρωση της έρευνας  και την Παραγωγή Υδρογονανθράκων (πετρελαίου, φυσικού αερίου βιογενούς Φ.Α.) στο σύνολο των παραχωρήσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε. για την προστασία περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην μετάβαση  από το «μύθο» δεκαετιών στην «πραγματικότητα» των μεγεθών της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τους Στόχους 2030, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ σημείωσε τα εξής:

  • Η ολοκλήρωση της 3ης φάσης της ερευνητικής περιόδου στο σύνολο των εννέα παραχωρηθεισών περιοχών της Δυτικής Ελλάδος, Ιονίου και Κρήτης, καθώς επίσης και των μελλοντικών παραχωρήσεων και στη συνέχεια η εκτέλεση γεωτρήσεων αποτίμησης και η κατάρτιση των κατά περίπτωση «σχεδίων ανάπτυξης» σύμφωνα με τις συμβάσεις μίσθωσης.
  • Διεύρυνση και ισχυροποίηση στρατηγικών συνεργασιών με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, για ενίσχυση της τεχνογνωσίας, μεταφορά τεχνολογίας και αποτελεσματική υλοποίηση του ερευνητικού και παραγωγικού έργου.
  • Η ενεργή συμμετοχή στην παραγωγική εκμετάλλευση επιλεγμένων κοιτασμάτων, με την υλοποίηση επενδύσεων υποδομής και την εκτέλεση των παραγωγικών επενδύσεων άντλησης και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για τον Όμιλο από ίδια αποθέματα υδρογονανθράκων από επιτυχείς ερευνητικές εργασίες
  • Ουσιαστική συμμετοχή στον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, με τον εντοπισμό κοιτασμάτων και παραγωγή φυσικού αερίου και την χρησιμοποίηση του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.