Έφτασε η ώρα της καταμέτρησης στη Σκωτία

Έφτασε η ώρα της καταμέτρησης στη Σκωτία

Έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν μέχρι τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν μαζικά υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής τους, σε ένα «ραντεβού με την ιστορία» που γοητεύει αλλά και ανησυχεί το υπόλοιπο 92% των Βρετανών, οι οποίοι παραμένουν απλοί θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επιλογή φαινομενικά ήταν απλή: στα ψηφοδέλτια οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να τσεκάρουν το κουτάκι του «ναι» ή του «όχι» στην ερώτηση αν επιθυμούν να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητη χώρα, 307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 22:00 (μεσάνυχτα Πέμπτης). Δεν μεταδόθηκαν exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μέχρι στιγμής οριακή νίκη του «όχι» μολονότι το «ναι» τις τελευταίες ημέρες κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, η διαφορά είναι τόσο μικρή που βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους (συν/πλην 3%). Μια άλλη, ίσως κρισιμότερη, παράμετρος είναι οι αναποφάσιστοι που οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν να ανέρχονται από το 4% έως και το 14% των ψηφοφόρων.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης η διαμάχη συνεχιζόταν ακόμη και σήμερα, με τον Σκωτσέζο τενίστα Άντι Μάρεϊ, τον θριαμβευτή του Ουίμπλετον, να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και τη δημιουργό του Χάρι Πότερ, συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκς, να επιμένει: «Το μυαλό μου λέει όχι και η καρδιά μου το φωνάζει».

Νωρίτερα, η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της Σκωτίας κάλεσε τους πιστούς να ψηφίσουν «με ψυχραιμία» και «με πνεύμα ενότητας». Την Κυριακή θα τελέσει μια «λειτουργία συμφιλίωσης» στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου (Σεντ Τζάιλς) του Εδιμβούργου.

«Είναι μια ευκαιρία ζωής (…) να την αρπάξουμε και με τα δυο χέρια» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, ο οποίος ψήφισε στην αγροτική κοινότητα του Στρίχεν.

Όπως εκτιμούν οι απεσταλμένοι των βρετανικών ΜΜΕ, η συμμετοχή αναμένεται πως έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Τα 32 Συμβούλια της Σκωτίας θα ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα την καταμέτρηση των ψήφων. Στη συνέχεια το αποτέλεσμα θα σταλεί στην Εκλογική Επιτροπή που έχει έδρα το Εδιμβούργο από όπου θα γίνει η ανακοίνωση.

Η πιθανότερη ώρα ανακοίνωσης είναι γύρω στις 8 το πρωί της Παρασκευής.