«Ευτυχώς που με απέλυσαν»!

«Ευτυχώς που με απέλυσαν»!

Η πρώην «Σιδηρά Κυρία» της Wall Street, η οικονομική κρίση και η προώθηση των γυναικών σε επιτελικά πόστα.

«Επί εννέα μήνες καθόμουν στον καναπέ, φορώντας φόρμες και περιμένοντας το τηλέφωνο να χτυπήσει», θυμάται η Σάλι Κρόουτσεκ, πάλαι ποτέ η ισχυρότερη γυναίκα στη Wall Street, περιγράφοντας την πρώτη φορά που έχασε τη δουλειά της. Για την ακρίβεια, είδε τα αφεντικά της να της δείχνουν δύο φορές την πόρτα της εξόδου, μεταξύ 2007 και 2011, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στα… ντουζένια της και η Wall Street σε μίνι νευρική κρίση. Η πρώτη απόλυσή της ήταν από τη Citigroup, η δεύτερη από τη Merrill Lynch.

Σε αμφότερες, η Σάλι συγκαταλεγόταν στα ανώτατα διοικητικά στελέχη. Και στις δύο περιπτώσεις, θεωρεί ότι ήταν θύμα μίας βαθιά επαγγελματικής προκατάληψης των ιθυνόντων, που είναι συνήθως άνδρες. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα θεωρεί τον εαυτό της… διπλά τυχερό που απελύθη! Εάν δεν είχε άλλωστε συμβεί αυτό, τώρα δεν θα ήταν επικεφαλής της οργάνωσης 85 Broads: ενός δικτύου που πλέον ξεπερνά τα 30.000 μέλη, έχει επεκταθεί σε 130 χώρες και -ουδόλως τυχαία- πήρε το όνομά του από τον αριθμό 85 της οδού Μπρόουντ, όπου βρίσκονταν μέχρι πρότινος τα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs.

Διαβάστε ακόμη: Business γένους θηλυκού

Για την ακρίβεια, το 85 Broads δημιουργήθηκε από μία ομάδα γυναικών που εργάζονταν στην διεθνή τράπεζα, για την οποία αρκετοί εκτιμούν ότι με τα πεπραγμένα της, φέρει μεγάλο κομμάτι της ευθύνης για την οικονομική κρίση. Αρχικά, το δίκτυο συστάθηκε για την παροχή συμβουλών στις εργαζόμενες γυναίκες στην εταιρία. Μετέπειτα, ωστόσο, εξελίχθηκε σε «όχημα» για την εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, δη στην κατάληψη ηγετικών πόστων. Και η στόχευση αυτή πήρε από τον περασμένο Μάιο ακόμη πιο μεγάλη ώθηση, μετά την εξαγορά της 85 Broads από την Κρόουτσεκ, έναντι άγνωστου ακόμη αντιτίμου.

«Σχεδόν σε όλη τη μέχρι σήμερα καριέρα μου, προσπαθούσα να αποφύγω να συζητώ για τη θέση της γυναίκας στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς ανησυχούσα ότι όσο περισσότερο μιλώ γι’ αυτό το θέμα, τόσο αυτό θα με κρατούσε πίσω», έγραψε η ίδια σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της 85 Broads.

Ξέρετε τι κάνει καλύτερη μία γυναίκα manager;

Σήμερα, αυτός ακριβώς ο φόβος της έχει μετατραπεί στον επόμενο επαγγελματικό της στόχο. Θέλει να πείσει -λέει- τα αφεντικά της Wall Street κι άλλων μεγάλων οργανισμών ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια αποτελεί μία «συνταγή» επιτυχίας.

Παράλληλα, επιδιώκει να επεκτείνει τη δράση του 85 Broads σε επενδύσεις σε εταιρίες που έχουν στο «πηδάλιο» τους μέλη του δικτύου ή από άλλες ισχυρές κυρίες της επιχειρηματικότητας. «Επενδύω στο 85 Broads γιατί πιστεύω ότι είναι έξυπνο να επενδύει κανείς στις γυναίκες», λέει χαρακτηριστικά η Σάλι. «Και το να επενδύουν οι γυναίκες στους εαυτούς τους και σε άλλους, όπως γίνεται μέσω του δικτύου, είναι μία ακόμη πιο έξυπνη business»…