Αίγυπτος: Συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία

Αίγυπτος: Συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία

Υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων πυρπόλησαν δύο πανεπιστημιακά κτίρια.

Αιγύπτιοι φοιτητές πιστοί στους Αδελφούς Μουσουλμάνους έδωσαν σήμερα μάχη με την αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ στο Κάιρο και πυρπόλησαν δύο κτίρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ένας ακτιβιστής φοιτητής είπε πως σκοτώθηκε ένας υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι χαρακτηρίσθηκαν αυτή την εβδομάδα από το κράτος τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο πηγή στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας το διέψευσε.

Η κρατική εφημερίδα Αλ-Αχράμ ανέφερε πως οι συγκρούσεις άρχισαν όταν δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν φοιτητές που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και εμπόδιζαν τους συμφοιτητές τους να μπουν στα κτίρια του πανεπιστημίου για να δώσουν εξετάσεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες στήλες μαύρου καπνού φαίνονται να υψώνονται από το κτίριο της Εμπορικής Σχολής και μετέδωσε πως «τρομοκράτες φοιτητές» έβαλαν επίσης φωτιά στο κτίριο της Γεωργικής Σχολής.

Σύμφωνα με πηγή στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας, η πυρκαγιά στην Εμπορική Σχολή προκάλεσε ζημιές σε δύο ορόφους και στη συνέχεια κατασβέσθηκε από τους πυροσβέστες, ενώ κατά το επεισόδιο αυτό δεν υπήρξαν θύματα ούτε έγιναν συλλήψεις.

Το αλ-Αζχάρ, ένα κέντρο σουνιτικών ισλαμικών σπουδών με μεγάλο κύρος, είναι εδώ και μήνες θέατρο διαμαρτυριών εναντίον αυτού που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποκαλούν «στρατιωτικό πραξικόπημα» το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από ένα χρόνο στην εξουσία. Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν στραφεί κατά της ηγεσίας του Αλ-Αζχάρ επειδή υποστήριξε το στρατό στην ανατροπή του Μόρσι.

Διαβάστε ακόμη: Αίγυπτος : «Τρομοκρατική οργάνωση» η Μουσουλμανική Αδελφότητα 

Ο Σαϊμάα Μουνίρ, μέλος των «Φοιτητών Κατά του Πραξικοπήματος» που υποστηρίζουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, δήλωσε πως ο Χάλεντ αλ-Χαντάντ σκοτώθηκε από τραύμα, αν και δεν είναι σαφές αν επλήγη από σκάγια ή άλλο είδος πυρομαχικού.

Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα η μαρτυρία του φοιτητή και πηγή των δυνάμεων ασφαλείας αρνήθηκε ότι υπήρξε νεκρός.

Τα επεισόδια σημειώνονται έπειτα από μια ημέρα συγκρούσεων σε όλη τη χώρα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων βγήκαν χθες, Παρασκευή, στους δρόμους αφού η κυβέρνηση χαρακτήρισε την οργάνωσή τους «τρομοκρατική», μια κίνηση που αυξάνει τις ποινές γι’ αυτούς που κινητοποιούνται εναντίον της κυβέρνησης η οποία σχηματίσθηκε αφού ο στρατός ανέτρεψε τον Μόρσι, τον Ιούλιο, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων κινδυνεύουν πλέον να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου για «τρομοκρατία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Αμπντέλ Λατίφ.

Η διευρυνόμενη καταστολή εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο εξελέγη στην εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, έχει αυξήσει την ένταση στη χώρα.

Η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να καταστείλει τους διαφωνούντες πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα για ένα νέο σύνταγμα, ένα βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Χιλιάδες μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων έχουν συλληφθεί. Διακόσιοι εξήντα πέντε υποστηρικτές τους συνελήφθησαν μόνο χθες, με βάση το νέο χαρακτηρισμό της οργάνωσης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο χαρακτηρισμός των Αδελφών Μουσουλμάνων από την κυβέρνηση ως τρομοκρατικής οργάνωσης αποφασίσθηκε με «πολιτικά κίνητρα» και στοχεύει στον τερματισμό όλων των δραστηριοτήτων του κινήματος.

«Σπεύδοντας να κατηγορήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους χωρίς έρευνες ή στοιχεία, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μόνο κίνητρο την επιθυμία της να συντρίψει ένα μεγάλο αντιπολιτευόμενο κίνημα», δήλωσε η Σάρα Λι Ουίτσον του Παρατηρητηρίου, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.

Μια συντηρητική εκτίμηση ανεβάζει το συνολικό απολογισμό των νεκρών αφότου ο Μόρσι ανατράπηκε σε πολύ πάνω από 1.500. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν υποστηρικτές του Μόρσι, ανάμεσα στους οποίους και εκατοντάδες άνθρωποι που σκοτώθηκαν από σφαίρες όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν μια αγρυπνία διαμαρτυρίας έξω από τέμενος του Καΐρου.

Τουλάχιστον 350 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί επίσης σε βομβιστικές επιθέσεις και από σφαίρες μετά την πτώση του Μόρσι. Το κράτος τούς έχει ανακηρύξει μάρτυρες ενός πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο