Αίγυπτος : «Τρομοκρατική οργάνωση» η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Αίγυπτος : «Τρομοκρατική οργάνωση» η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Μανσούρα.

Οι αρχές της Αιγύπτου ανακήρυξαν «τρομοκρατική οργάνωση» την Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ταυτόχρονα απαγορεύτηκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους να διαδηλώνουν στη χώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αιγύπτου που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κίνημα, από το οποίο προέρχεται ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, θεωρείται υπεύθυνο για την επίθεση αυτοκτονίας στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Μανσούρα, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χόσαμ Ίσα ανακοίνωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει ιστορία 85 ετών, κηρύχθηκε «τρομοκρατική οργάνωση» προσθέτοντας ότι οι αρχές αποφάσισαν «να τιμωρούν με βάση το νόμο όποιον ανήκει σε αυτήν την ομάδα». Ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άχμαντ αλ Μποράιε είπε αμέσως μετά ότι απαγορεύονται στο εξής όλες οι δραστηριότητες της Αδελφότητας και κυρίως οι διαδηλώσεις. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί για όσους εντάσσονται στην οργάνωση, προωθούν ή χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές της», είπε ο Ίσα.

Με βάση την απόφαση των αιγυπτιακών αρχών, όσοι κατηγορούνται ως μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα εμπίπτουν πλέον στον αντιτρομοκρατικό νόμο που ψηφίστηκε το 1992 με αφορμή τις επιθέσεις που είχαν διαπράξει ακραίοι ισλαμιστές. Ο νόμος αυτός προβλέπει βαριές ποινές, ακόμη και την καταδίκη σε θάνατο, όσων κριθούν ένοχοι από τα δικαστήρια.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ένα δικαστήριο είχε απαγορεύσει τις δραστηριότητες των Αδελφών Μουσουλμάνων και πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του κινήματος μέχρις ότου να δικαστούν οι ηγέτες του. Ακόμη δεν έχει εκδικαστεί η έφεση της Αδελφότητας σε αυτήν την απόφαση.

Ερωτώμενος για το μέλλον του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων που έχει κερδίσει όλες τις εκλογές μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, τον Φεβρουάριο του 2011, ο Μποράιε εξήγησε ότι «η απαγόρευση ισχύει για όλες τις οργανώσεις που συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα εφαρμόσει αυστηρά αυτόν τον νόμο».

Διαβάστε ακόμη: Αθωώνεται το «καθεστώς» Μουμπάρακ στην Αίγυπτο

Καθώς οι ισλαμιστές έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια της χώρας στον τελευταίο προπύργιο του αγώνα τους, ο υπουργός προειδοποίησε ότι η αστυνομία «θα μπει στα πανεπιστήμια», κάτι που δεν μπορούσε να κάνει μέχρι σήμερα παρά μόνο κατόπιν άδειας από τις δικαστικές αρχές.

Την ευθύνη για την επίθεση στη Μανσούρα ανέλαβε νωρίτερα η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις, μια οργάνωση που εδρεύει στο Σινά και δηλώνει ότι «εμπνέεται» από την Αλ Κάιντα. Λίγη ώρα ωστόσο αφότου αναρτήθηκε η ανάληψη ευθύνης σε διάφορα φόρουμ τζιχαντιστών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «όλη η Αίγυπτος τρομοκρατήθηκε από το έγκλημα που διέπραξαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι το πρωί της Τρίτης, όταν ανατίναξαν το αρχηγείο της αστυνομίας στην επαρχία Ντακαλέγια».

Η Αδελφότητα είχε καταδικάσει την επίθεση στη Μανσούρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ