Εγκαταλείπουν τα ιδρύματα του Σόρος την Ευρώπη; Δυσπιστία για τις αποφάσεις του υιού να μειώσει το προσωπικό

Εγκαταλείπουν τα ιδρύματα του Σόρος την Ευρώπη; Δυσπιστία για τις αποφάσεις του υιού να μειώσει το προσωπικό
Στελέχη και επιχορηγούμενοι του Ιδρύματος Τζορτζ Σόρος στην Ευρώπη βλέπουν με δυσπιστία τα σχέδια του γιου του να μειώσει το προσωπικό: «Δεν έχουμε ιδέα γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση»

Τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας (OSF) σχεδιάζουν να περιορίσουν σημαντικά την εργασία τους στην Ευρώπη και να απολύσουν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους στην ήπειρο, είπαν οι ηγέτες των ιδρυμάτων στο προσωπικό στο Βερολίνο, σύμφωνα με εσωτερικό email και πληροφορίες από υπαλλήλους, οι οποίοι λένε ότι η απόφαση είναι οδυνηρή και περίπλοκη.

Οι προγραμματισμένες ευρωπαϊκές περικοπές, όπως περιγράφονται σε εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προβλήθηκε από το Associated Press, θα αποτελέσουν μια ιστορική ρήξη με τις ρίζες της υποστήριξης του δισεκατομμυριούχου φιλάνθρωπου Τζορτζ Σόρος στην κοινωνία των πολιτών μέσω της εκπαίδευσης, της εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της πολιτικής έρευνας, η οποία ξεκίνησε στη γενέτειρά του Ουγγαρία πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική αλλαγή συμπίπτει με την ανακοίνωση από τον Άλεξ Σόρος, γιο του Τζορτζ, μιας στροφής σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που υιοθέτησε το διοικητικό συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, την πρώτη του σημαντική κίνηση από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου των OSF τον Δεκέμβριο. Οι επιχορηγούμενοι στην Ευρώπη λένε ότι τα OSF δεν τους έχουν κοινοποιήσει απευθείας την προτεινόμενη αλλαγή στρατηγικής, συμβάλλοντας σε μια αίσθηση δυσπιστίας.

«Τα Open Society Foundations αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, αλλά η οικογένειά μου και τα OSF υποστηρίζουν εδώ και καιρό και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», δήλωσε ο Άλεξ Σόρος.

Ένας εκπρόσωπος των OSF είπε ότι ο οργανισμός παραμένει προσηλωμένος, «στην προώθηση της δημοκρατίας και της καταπολέμησης του αυταρχισμού στην Ευρώπη, και στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών που είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς τους σκοπούς».

Οι επιχορηγούμενοι είπαν στο Associated Press ότι η απόσυρση της υποστήριξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική συμμετοχή ή την ψηφιακή προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν στρατηγικό λάθος και αμφισβήτησαν εάν τα ιδρύματα είχαν λάβει τελική απόφαση να το πράξουν. Είπαν επίσης ότι η έλλειψη επικοινωνίας και η αβεβαιότητα βλάπτουν τη φήμη των OSF. Τα OSF υποστηρίζουν την εργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αγγίζουν τους ευάλωτους πληθυσμούς, τη δημοκρατία και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης μεταξύ άλλων θεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ιδρύματα πρότειναν να περικόψουν το 80% του προσωπικού στα γραφεία τους στο Βερολίνο, ανέφερε το email, αν και όλες οι προτεινόμενες απολύσεις υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα. Τα OSF πρότειναν επίσης να περικοπεί τουλάχιστον το 60% του προσωπικού στις Βρυξέλλες και ένας ασαφής αριθμός ατόμων στο Λονδίνο, είπαν αρκετοί υπάλληλοι στο AP. Τα μέλη του προσωπικού μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς τα ιδρύματα τους είπαν να μην μιλούν με τον Τύπο, και βεβαίως επειδή φοβούνται τις επιπτώσεις.

Τον Ιανουάριο, τα OSF είπαν στο προσωπικό της Βαρκελώνης ότι το γραφείο τους θα κλείσει και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού εκεί επέλεξε από τότε να φύγει. Η ηγεσία των OSF σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες απολύσεις μέχρι τον Ιανουάριο.

Τα OSF δεν αμφισβήτησαν αυτά τα στοιχεία όταν τους ζητήθηκε να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Η «αναδιάταξη του έργου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι μέρος ευρύτερων οργανωτικών αλλαγών, είπε εκπρόσωπος των OSF, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν «να χρηματοδοτούν ομάδες της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ», μαζί με την υποστήριξη για τις ευρωπαϊκές Κοινότητες Ρομά. 

Το νέο «μοντέλο ευκαιριών» υιοθετήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο των OSF στις 28 Ιουνίου και παρουσιάζεται σε ένα έγγραφο 12 σελίδων που προσφέρει κάποιες ενδείξεις αλλά μικρή σαφήνεια σχετικά με τα άμεσα μελλοντικά σχέδια των ιδρυμάτων. Τα ιδρύματα θα αναδιοργανωθούν γύρω από «ευκαιρίες» αντί για προγράμματα, με τις ευκαιρίες να ορίζονται ως «φορείς εργασίας οργανωμένοι γύρω από σαφείς φιλόδοξους στόχους». Ποιες θα είναι αυτές οι ευκαιρίες δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Πηγή: Fortune