Εγκλωβισμένοι στα γραφεία τους τραπεζίτες και traders στη Σαγκάη για πάνω από ένα μήνα

Εγκλωβισμένοι στα γραφεία τους τραπεζίτες και traders στη Σαγκάη για πάνω από ένα μήνα
(FILES) In this file photo taken on March 31, 2022 a worker wearing a protective gear, stands next to barriers during lockdown as a measure against the Covid-19 coronavirus in Jing'an district, in Shanghai on March 31, 2022. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) Photo: AFP

Πάνω από 20.000 υπάλληλοι τραπεζών και traders έχουν εγκλωβιστεί στα γραφεία τους για ένα μήνα στη Σαγκάη, καθώς συνεχίζεται το lockdown στην πόλη.

Οι τράπεζες στις ΗΠΑ παλεύουν να επαναφέρουν τους εργαζομένους τους στο γραφείο. Στην Κίνα, προσπαθούν να τους στείλουν στο σπίτι τους. Πάνω από 20.000 τραπεζίτες και traders στη Σαγκάη φέρονται να ζουν στα γραφεία τους τον τελευταίο μήνα, λόγω των σκληρών περιορισμών που επιβλήθηκαν για να καταπολεμηθεί η χειρότερη επιδημία COVID στην ιστορία της Κίνας.

Η πόλη έχει καταγράψει 540.000 κρούσματα από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID του τρέχοντος κύματος. Το lockdown της πόλης, που επιβλήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου για να αναχαιτιστεί η μετάδοση του ιού, κράτησε τους κατοίκους κλεισμένους στα σπίτια τους, προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων και απογοήτευση του κοινού.

Αλλά πριν οι αρχές επιβάλουν τις εντολές για παραμονή στα σπίτια τους, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας και το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, ζήτησαν από ορισμένους υπαλλήλους να μετακινηθούν στα γραφεία τους, προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του lockdown της Σαγκάης, που διανύει τώρα την πέμπτη εβδομάδα.

Οι τραπεζίτες κοιμούνται σε πτυσσόμενα κρεβάτια, τρώνε στην καφετέρια του γραφείου και πλένονται στις τουαλέτες του γραφείου. Ίσως τελικά και να έχουν …βαρεθεί.

Την Τρίτη, η Asia Securities Industry and Financial Markets Association (ASIFMA), μια ένωση που εκπροσωπεί μεγάλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζήτησε από τις αρχές της Σαγκάης να επιτρέψουν στις τράπεζες να εναλλάσσουν το προσωπικό τους, δίνοντας στους εργαζόμενους την ευκαιρία να πάνε σπίτι τους, σύμφωνα με το Reuters.

«Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι από εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που έχουν παγιδευτεί στα κτίρια των γραφείων τους για αρκετές εβδομάδες και έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους», εξηγεί η ASIFMA στην επιστολή, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με την επιστολή, οι ρυθμιστικές αρχές της Σαγκάης απαιτούν από τις τράπεζες να διατηρούν μια ελάχιστη παρουσία προσωπικού στο χώρο για τη διατήρηση των συναλλαγών, γι’ αυτό και χιλιάδες τραπεζίτες έχουν «κατασκηνώσει» στους ουρανοξύστες της πόλης.

Η ASIFMA δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Αλλά οι τραπεζίτες και οι έμποροι δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που ζουν στον χώρο εργασίας τους κατά τη διάρκεια του lockdown της Σαγκάης. Το λιμάνι της Σαγκάης – το μεγαλύτερο στον κόσμο – έχει διατηρήσει ορισμένες λειτουργίες σε λειτουργία μέσω ενός «κλειστού συστήματος», όπου οι εργαζόμενοι ζουν επί τόπου. Οι αρχές της πόλης επέτρεψαν επίσης σε ορισμένα εργοστάσια, όπως το Gigafactory της Tesla στη Σαγκάη, να συνεχίσουν την παραγωγή εφαρμόζοντας ένα παρόμοιο σύστημα.