Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Η πολύμηνη αναμονή τελειώνει, καθώς το Euroworking Group αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» - Ικανοποίηση Ντάισελμπλουμ, διευκρινίσεις Στουρνάρα για τα ΕΑΣ.

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group), σύμφωνα με πηγές, που αναφέρουν επίσης ότι η εκταμίευση της δόσης θα είναι αυτόματη, δεδομένου ότι η δόση έχει εγκριθεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής και αυτό θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα» δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοινώνοντας πως η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα συμβεί εντός της εβδομάδας, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

Παράλληλα με την εκταμίευση του EFSF προς την Ελλάδα, o ESM θα διαθέσει τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012.

Με τη σημερινή εκταμίευση, η συνολική οικονομική βοήθεια από τον EFSF προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 133,6 δισ. ευρώ και απομένουν 10,2 δισ. ευρώ προς εκταμίευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του EFSF:
«Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η αξιολόγηση του τρίτου ελέγχου του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι θετική και εκπληρώθηκαν τα τελευταία προαπαιτούμενα, που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά και συμμόρφωση με τους στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Διαβάστε ακόμη: To Eurogroup αποφασίζει για την έγκριση του 1 δισ. ευρώ

Ικανοποίηση Ντάισελμπλουμ
Την ικανοποίησή του για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων που συνδέονται με αυτήν, εκφράζει σε δήλωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα τέσσερα προαπαιτούμενα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και συνεχίζει επισημαίνοντας:

«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκταμιεύσει τη δεύτερη υποδόση της πέμπτης δόσης, η οποία ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και η εκταμίευση θα γίνει εντός της εβδομάδος. Με αυτή την εκταμίευση απελευθερώνεται το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τα ομόλογα που κατέχουν τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012 που θα εκταμιευθούν στον κλειστό λογαριασμό της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει «πεπεισμένος» ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει ότι τα προαπαιτούμενα που ικανοποιήθηκαν περιλάμβαναν σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Πρώτον, η Ελλάδα έθεσε πάνω από 12,5 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στο πρόγραμμα κινητικότητας. Δεύτερον, η Ελλάδα έλαβε κατάλληλα μέτρα για τη ριζική αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τριών δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθούν. Τρίτον, ο κώδικας των δικηγόρων υιοθετήθηκε, προκειμένου να διευθετηθεί η λειτουργία του κλειστού επαγγέλματος. Τέλος, η Ελλάδα έκανε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των δύο κυριότερων εταιρειών ύδρευσης, αποπληρώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους.

Στουρνάρας: «Τελείωσε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα»
Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα εξέφρασε και ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Τελείωσε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά τα προαπαιτούμενα ήταν «πρωτόγνωρα» για τη χώρα, με δυσκολότερο όλων τα ΕΑΣ. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, επίσης, ότι σημαντικό ρόλο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έπαιξε η άριστη συνεργασία με όλα τα υπουργεία.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μεταξύ 10-20 Ιανουαρίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι έχουν γίνει «βήματα σύγκλισης» σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΑΣ, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι ήταν ένα σύνθετο θέμα, λόγω και των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχε λάβει η εταιρεία, αλλά και επειδή έπρεπε να πεισθεί η Τρόικα ότι τα ΕΑΣ πρέπει να παραμείνουν ζωντανά. «Νομίζω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού και απαντά στην ανάγκη νοικοκυρέματος και μη διατήρησης ελλειμμάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Για την ώρα τουλάχιστον, κερδίσαμε το στοίχημα για τα ΕΑΣ, όμως η εταιρεία θα κριθεί αν είναι βιώσιμη το Δεκέμβριο του 2014».

Η τελική συμφωνία με την τρόικα για τα ΕΑΣ προβλέπει αναδιάρθρωση που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας τους με τρία εργοστάσια ως το τέλος του 2014 και τη δυνατότητα εξαγωγών. Το σχέδιο που συμφωνήθηκε προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, έως το Μάιο, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σκέλος. Το πολιτικό θα οδηγηθεί σε άμεση εκκαθάριση, ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίσει να λειτουργεί. Επιπλέον, συμφωνήθηκε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (από περίπου 800 υπάλληλοι θα παραμείνουν οι 500), το κλείσιμο ενός εργοστασίου και η μετεγκατάσταση ενός δεύτερου χωρίς απολύσεις. Αν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2014 κριθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε θα ακολουθήσει τη λύση ΕΛΒΟ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ