Eισήγηση για κλειστές τράπεζες ως το δημοψήφισμα και capital controls

Eισήγηση για κλειστές τράπεζες ως το δημοψήφισμα και capital controls
Pedestrians walk past the bank of Greece in Athens November 7, 2011. Greek political leaders were set to choose who will lead a new coalition on Monday and push through a bailout before the country runs out of money in mid-December, with local media tipping former ECB deputy head Lucas Papademos for the job.REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις - Τι σημαίνουν τα capital controls. 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας και η εισήγηση του είναι να κλείσουν οι τράπεζες και παράλληλα να επιβληθούν και capital controls στις αναλήψεις.

Η τραπεζική αργία (bank holiday) θα διαρκέσει για τις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου, την επομένη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM αναμένεται να διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά κάρτα και λογαριασμό. Για παράδειγμα, εάν κάποιος διαθέτει δύο διαφορετικούς λογαριασμούς με διαφορετική χρεωστική κάρτα θα μπορεί να κάνει ανάληψη 120 ευρώ συνολικά.

Κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Δευτέρα τα ATM’s δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Κι αυτό διότι θα χρειαστεί να γίνουν τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης. Μέχρι να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων μετρητών τα ATM’s θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας.

Όπως δήλωσε αποχωρώντας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα υπάρξει ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου (σ.σ. συνεδριάζει αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου) για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».

«Δεν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες», δήλωσε ο Άνθιμος Θωμόπουλος της Τρ. Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας.

Ο κ. Μποτόπόυλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή αύριο για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο υπουργός Γ. Βαρουφάκης εξερχόμενος είπε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το υπουργικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι «θα λάβουμε ό,τι μέτρο χρειαστεί για να διασφαλίσουμε την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών».

Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση, ενώ αναμένεται δήλωση Τσίπρα.

Δείτε τι σημαίνουν τα capital controls εδώ