Έκανε χρήση χημικών όπλων ο Ασάντ;

Έκανε χρήση χημικών όπλων ο Ασάντ;

«Εκατοντάδες νεκροί από επιθέσεις με χημικά όπλα» καταγγέλουν Σύριοι ακτιβιστές που έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με φρικτές εικόνες.

Για εκατοντάδες νεκρούς στα προάστια της Δαμασκού από επιθέσεις με χημικά όπλα κάνουν λόγο ακτιβιστές και μέλη της αντιπολίτευσης στη ΣυρίαΕικόνες από βίντεο που κατέγραψαν οι ακτιβιστές με τα κινητά τους τηλέφωνα δείχνουν δεκάδες ανθρώπους νεκρούς -ακόμη και μικρά παιδιά- δίχως σημάδια τραυματισμών.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως πύραυλοι «ενισχυμένοι» με τοξικούς παράγοντες εκτοξεύθηκαν στα προάστια της περιοχής Γκούτα σήμερα τα ξημερώματα, στα πλαίσια μεγάλης επιχείρησης κατά των δυνάμεων των ανταρτών. Ωστόσο,  μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν ο θάνατός τους οφείλεται σε χρήση χημικών όπλων.

Ο συριακός στρατός από την πλευρά του κάνει λόγο για ψευδείς κατηγορίες που «κατασκευάστηκαν» για να καλύψουν οι αντάρτες τις απώλειες στις τάξεις τους. Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός μιλά για «βαριές καταγγελίες» εναντίον του, τονίζοντας, ωστόσο, το δικαίωμά του να πολεμά «κατά της τρομοκρατίας στη Συρία».

Η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ζήτησαν την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει απόψε στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν να επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται εδώ και τρεις ημέρες στη Συρία, με σκοπό να εξακριβώσουν εάν έχει γίνει χρήση απαγορευμένων όπλων σε τρεις ακόμη περιπτώσεις.

«Οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στα προάστια της Δαμασκού θα πρέπει να ερευνηθούν άμεσα και εις βάθος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι η χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά στη Συρία, είναι εντελώς απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Ρωσία, η στενότερη σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ότι οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές στα προάστια της Δαμασκού ήταν «μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων, αφού πηγές της συριακής αντιπολίτευσης είχαν ήδη αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι το καθεστώς χρησιμοποιούσε χημικά όπλα, κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν επαληθευτεί».

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα περιμετρικά της Δαμασκού, όπου ο συριακός στρατός διεξάγει μεγάλη επιχείρηση απώθησης των ανταρτών και ο αριθμός των θυμάτων φαίνεται πως ξεπερνά τον αριθμό προηγούμενων αντίστοιχων επιθέσεων.

Τα βίντεο που οι Σύριοι ακτιβιστές ανέβασαν στο YouTube απεικονίζουν δεκάδες ανθρώπους νεκρούς και πολλούς ακόμη που δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε πρόχειρα νοσοκομεία. Τα θύματα των επιθέσεων φαίνονται ως επί τω πλείστον να έχουν σπασμούς και να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στο να αναπνεύσουν.


Διαβάστε ακόμη: Συρία: Πάνω από 200.000 οι νεκροί

«Πολλά από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Έφτασαν εδώ με παγωμένα άκρα, αφρό στο στόμα τους και διαστολή της κόρης των ματιών τους», δήλωσε ο Μπαγιάν Μπακέρ, νοσοκόμος του ιατρικού κέντρου στην περιοχή Ντούμα, στο πρακτορείο Reuters.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας κάνει λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες» που έχουν σα στόχο να «αποπροσανατολίσουν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ από το έργο τους».

Ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών, Άκε Σέλστρομ, δήλωσε πως είδε το οπτικό υλικό από τις επιθέσεις και πως «μοιάζει με κάτι που θα πρέπει να ελέγξουμε». Ο Σέλστρομ πρόσθεσε πως πρέπει κάποιο κράτος-μέλος του ΟΗΕ να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να γίνει σχετικός έλεγχος των καταγγελιών, ώστε να μπορεί ο ίδιος και η ομάδα του να μεταβεί στην περιοχή.

Τα ερωτηματικά γύρω από την αυθεντικότητα των σχετικών βίντεο είναι πολλά, καθώς αναλυτές αναρρωτιούνται εάν το καθεστώς Άσαντ θα έδειχνε τέτοια αλαζονεία ώστε να κάνει χρήση χημικών όπλων ενόσω η αποστολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ βρίσκεται στη χώρα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διεθνώς τείνουν ωστόσο στο ότι οι εικόνες είναι τόσο φρικαλέες που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο τα βίντεο να είναι «στημένα».

Τόσο οι δυνάμεις των ανταρτών όσο και ο συριακός στρατός έχουν καταγγείλει τη χρήση χημικών όπλων από την αντίπαλη πλευρά.

Η κυβέρνηση της Συρίας θεωρείται πως έχει ακόμη στην κατοχή της σημαντικά αποθέματα χημικών όπλων. Από την πλευρά της η Δαμασκός έχει δηλώσει πως τα όπλα «είναι αποθηκευμένα και φυλάσσονται από στρατιωτικές δυνάμεις, και δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν εντός της Συρίας».

Διαβάστε ακόμη: Πού πηγαίνει η αμερικανική βοήθεια στην Αίγυπτο;