ΕΚΑΣ: Πότε έρχονται οι νέες περικοπές

ΕΚΑΣ: Πότε έρχονται οι νέες περικοπές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μέτρο του υπουργείου Εργασίας που στοχεύει στο να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, για όσα έχουν συμφωνηθεί στο τρίτο Μνημόνιο.

Το μέτρο του υπουργείου Εργασίας που στοχεύει στο να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, για όσα έχουν συμφωνηθεί στο τρίτο Μνημόνιο. Οι 89.764 χαμηλοσυνταξιούχοι, που απώλεσαν το ΕΚΑΣ, θα λάβουν την επόμενη εβδομάδα, μέρος του ποσού που έχασαν πίσω.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας, με κόστος 20,9 εκατ. ευρώ, έχουν ως στόχο να περιορίσουν κάπως, την κοινωνική κατακραυγή από ένα μέτρο που έχει συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο και αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια ενός σημαντικού επιδόματος για περίπου 350.000 δικαιούχους, έως το 2019.

Ήδη φέτος το ΕΚΑΣ το έχασαν περίπου 166.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, Από αυτούς, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν για όσους έχασαν ΕΚΑΣ ύψους 115, 172,5 και 230 ευρώ. Τα ποσά, οι δικαιούχοι θα τα λάβουν σε χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και θα αντιστοιχούν στο 30% του ΕΚΑΣ που έχασαν και όχι σε προπληρωμένη κάρτα, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα τα ποσά που θα χορηγηθούν, θα έχουν και αναδρομική ισχύ, με έναρξη τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχασαν ΕΚΑΣ 115 ευρώ, θα λάβουν για το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου ποσά 34,5 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, όσοι απώλεσαν ΕΚΑΣ ύψους 172,5 ευρώ δικαιούνται 51,75 ευρώ και θα εισπράξουν συνολικά 207 ευρώ. Επίσης, όσοι βρίσκονταν στην υψηλότερη κατηγορία ΕΚΑΣ (230 ευρώ) και το έχασαν, τώρα θα λάβουν ως αντιστάθμισμα 69 ευρώ το μήνα (δηλαδή το 30%), άρα συνολικά θα εισπράξουν 276 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο προηγούμενο τετράμηνο.

Πάντως, τα μέτρα στήριξης για χαμηλοσυνταξιούχους που απώλεσαν το ΕΚΑΣ, είναι πιθανό να συμπέσουν χρονικά, με την ΚΥΑ που πρέπει να εκδοθεί και θα αναφέρεται στο νέο πετσόκομμα του ΕΚΑΣ για το 2017. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν πρέπει να μειωθεί η δαπάνη για ΕΚΑΣ το επόμενο έτος, κατά 439 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι φέτος, το ΕΚΑΣ υποχώρησε κατά 230 εκατ. ευρώ περίπου, γίνεται σαφές ότι η περικοπή της επόμενης χρονιάς θα είναι πολύ πιο σκληρή. Η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι να μην χαθεί το ΕΚΑΣ για κανέναν από τους εναπομείναντες δικαιούχους. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, θα υπάρξουν περικοπές στο επίδομα, που θα φτάσουν στο 40%, αν και μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του 20%.

Πηγή: news247.gr