Εκατέρωθεν κατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για κατάρριψη του Boeing

Εκατέρωθεν κατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για κατάρριψη του Boeing

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους της Malaysian Airlines από τους αυτονομιστές – Αρνούνται κάθε ανάμειξη οι φιλορώσοι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία «μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πιστεύει ότι η συντριβή του αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία οφείλεται σε «τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας. «Ο Ποροσένκο πιστεύει το εξής για το αεροπλάνο που κατερρίφθη: δεν ήταν ατύχημα, ούτε καταστροφή, αλλά τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε ο Σβιάτοσλαβ Τσεγκόλκο.

Στον τόπο της τραγωδίας, κοντά στο χωριό Γκράμποβο, έχουν ήδη φτάσει άνδρες των δυνάμεων των φιλορώσων ανταρτών καθώς και πυροσβέστες. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλά πτώματα, αποσκευές και συντρίμμια, μεταξύ των οποίων και την ουρά του αεροσκάφους με το λογότυπο της μαλαισιανής εταιρείας.

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες. Ωστόσο ένα ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα συντρίμμια του Μπόινγκ εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Γκράμποβο και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είπε ότι είδε τουλάχιστον 100 πτώματα στην περιοχή της τραγωδίας.

Οι αυτονομιστές ρίχνουν την ευθύνη τις ουκρανικές αρχές
Το αεροσκάφος των Malaysia Airlines με 295 επιβαίνοντες που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία στην περιοχή του Ντονέτσκ καταρρίφθηκε από ένα ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια κατέρριψαν οι αυτονομιστές αντάρτες, αναφέρει ο επίσημος ιστότοπός των φιλορώσων.

«Μάρτυρες είδαν το Boeing 777 να δέχεται επίθεση από ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έπεσε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Μετά την επίθεση το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη και έπεσε και αυτό στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας.

Επιστρέφει εσπευσμένα ο Ολλανδός πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επιστρέφει στη χώρα του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ανακοίνωση της είδηση για την πτώση του Boeing.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις δραματικές πληροφορίες σχετικά με τη συντριβή της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρούτε, επισημαίνοντας ότι είναι σε επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ταξιδιωτικά γραφεία έχουν δηλώσει στον ολλανδικό Τύπο ότι στην πτήση αυτή βρίσκονταν δεκάδες Ολλανδοί πολίτες.

«Πολλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα για τα γεγονότα, τις συνθήκες και τους επιβάτες», υπογράμμισε ο ολλανδός πρωθυπουργός σχετικά με την πτήση αυτή των Malaysia Airlines η οποία σύμφωνα με τους ιστότοπους εντοπισμού πτήσεων σε κάποια δρομολόγια μοιράζεται αεροσκάφη με τον ολλανδικό εθνικό αερομεταφορέα KLM.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Αεροπορική τραγωδία: Συντριβή Boeing 777 στην Ουκρανία

H συντριβή του αεροσκάφους «παρέσυρε» τα χρηματιστήρια