Έκδοση του Γκιουλέν για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία θα εξετάσουν οι ΗΠΑ

Έκδοση του Γκιουλέν για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία θα εξετάσουν οι ΗΠΑ
epa05682748 Gunman (R) clutching a pistol stands near slain Russia's ambassador to Turkey, Andrey Karlov's body (down), after he shot him during an art exhibition in Ankara, Turkey, 19 December 2016. Russia's ambassador to Turkey, Andrey Karlov, has been shot at an art exhibition in the Turkish capital of Ankara. Karlov has died of his wounds after the attack, Russia's Ministry of Foreign Affairs confirmed. EPA/SOZCU NEWSPAPER VIA DEPO PHOTOS TURKEY OUT

«Θα εξετάσουμε όποιο υλικό παράσχει η Τουρκική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και θα λάβουμε τις όποιες αποφάσεις».

Η Ουάσιγκτον θα εξετάσει το ενδεχόμενο της έκδοσης του ισλαμιστή κληρικού και επικεφαλής της οργάνωσης FETO Φετουλάχ Γκιουλέν σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται ότι εμπλέκεται στην δολοφονία το Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ, όταν η ‘Αγκυρα παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Νικόλ Ναβάς στο πρακτορείο TASS.

«Θα εξετάσουμε οποιαδήποτε στοιχεία, τα οποία μπορεί να μας παρουσιάσει η κυβέρ-νηση της Τουρκίας σε σχέση με αυτό το γεγονός» δήλωσε η Νικόλ Ναβάς, επισημαίνοντας ότι «θα λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση για την έκδοση (του Γκιουλέν -σ.σ) με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία». Η ίδια δεν θέλη-σε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, επισημαίνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Την Δεύτερα , αναφέρει το TASS, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HABERTÜRK μετέδωσε ότι τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή για την σύλληψη οκτώ μελών της FETO , μεταξύ των οποίων και του Γκιουλέν με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην δολοφονία του Ρώ-σου πρεσβευτή Αντρεί Κάρλοφ. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι ο Γκιουλέν ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για την δολοφονία του Κάρλοφ.

O Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ δολοφονήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2016, σε εκθεσιακό χώρο, όπου πήγε για να εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας στην ‘Αγκυρα με ρωσική θεματική. Ο δολοφόνος, ο 22χρονος Μεβλούτ Αλτιντάς σκοτώθηκε επί τόπου από άνδρες της ασφαλείας.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται και η ρωσική εφημερίδα Izvestia , η οποία γράφει ότι στις 29 Μαρτίου στην Τουρκία άρχισαν συλλήψεις ατόμων τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην έρευνα για την δραστηριότητα της FETO, όπως και ότι η τουρκική εισαγγελία έδωσε εντολή για την σύλληψη 70 εν ενεργεία στρατιωτικών, ενώ επισημαίνει ότι στις 2 Απριλίου ( δηλαδή παραμονή της επίσκεψης Πούτιν στην ‘Αγκυρα-σ.σ) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , δήλωσε ότι πίσω από την δολοφονία του Κάρλοφ βρίσκεται το κίνημα του Γκιουλέν.

Πηγή: TASS, Izvestia, ΑΠΕ-ΜΠΕ