Εκεχειρία χωρίς αντίκρισμα στην Ουκρανία

Εκεχειρία χωρίς αντίκρισμα στην Ουκρανία

Εννέα νεκροί σε μάχες μεταξύ στρατού και αυτονομιστών το τελευταίο 24ωρο - Με αντίμετρα απειλεί η Ρωσία σε νέες κυρώσεις από την ΕΕ.

Σε κίνδυνο ρήξης βρίσκεται η εκεχειρία στην Ουκρανία καθώς οι μάχες δεν δείχνουν να σταματούν, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 27 να έχουν τραυματιστεί σε μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών το τελευταίο 24ωρο.

«Χθες οι αντάρτες για άλλη μια φορά επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έφοδο στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ένα από τα οχήματά μας μεταφοράς προσωπικού επλήγη από οβίδα, οι δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών μας υπέστησαν απώλειες», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο.

Μεταξύ των νεκρών «επτά Ουκρανοί σκοτώθηκαν αργά χθες βράδυ όχι μακριά από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ», πρόσθεσε ο Λισένκο. Πρόκειται για τις βαρύτερες απώλειες του ουκρανικού στρατού σε ένα μόνο περιστατικό από τις 5 Σεπτεμβρίου που τέθηκε σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία.

Παρά την κατάπαυση του πυρός, μάχες ξεσπούν συχνά σε περιοχές γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Οι αντάρτες ελέγχουν σημεία κλειδιά εντός της πόλης αυτής, που είναι βιομηχανικό κέντρο και ο πληθυσμός της πριν από τη σύγκρουση ανερχόταν περίπου στο εκατομμύριο.

Αξιωματούχος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε στις 23 Σεπτεμβρίου ότι περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση αυτή, μεταξύ των οποίων οι 298 επιβαίνοντες σε επιβατηγό αεροσκάφος της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο.

Προειδοποίηση από τη Ρωσία για αντίποινα σε νέες κυρώσεις
«Η Ρωσίαείναι έτοιμη να λάβει απαντητικά μέτρα αν προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας παραβιάζοντας συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στέλνοντας μήνημα στην ΕΕ πως η ρωσική κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει εάν η ΕΕ ή η Ουκρανία προχωρήσει σε κινήσεις για την εφαρμογή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η οικονομία της θα υποστεί ζημία από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου επειδή αυτή θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει φθηνότερα ευρωπαϊκά αγαθά στη Ρωσία, σε βάρος των τοπικών προϊόντων.

Το Κίεβο και οι Βρυξέλλες συμφώνησαν αυτό το μήνα να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, αφού η Ρωσία απείλησε να επιβάλει δασμούς σε ουκρανικά προϊόντα σε περίπτωση που η εφαρμογή της προχωρούσε.

Η ΕΕ ελπίζει πως η καθυστέρηση της εφαρμογής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα δώσει το χρόνο για να καθησυχασθούν οι ρωσικές ανησυχίες γι’ αυτή. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θέλει τριμερείς διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της συμφωνίας.