Έκκληση Σόρος: «Κουρέψτε το ελληνικό χρέος»

Έκκληση Σόρος: «Κουρέψτε το ελληνικό χρέος»

Ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο Der Spiegel. 

Ο Σόρος επαναλαμβάνει, στο γερμανικό περιοδικό, πως το ελληνικό χρέος του επίσημου τομέα (ΕΚΤ και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πρέπει να «κουρευτεί», καθώς «όλοι ξέρουν ότι το χρέος της χώρας δεν μπορεί να αποπληρωθεί».

«Γνωρίζω από συζητήσεις ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα εάν υπάρξει κούρεμα του επίσημου τομέα και εφόσον η Αθήνα πληροί τους όρους της τρόικας. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα», σημειώνει ο Σόρος. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Αθήνα είναι πολύ κοντά σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα και προτρέπει τη Γερμανία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σπάσουν τα ταμπού.

Σταϊκούρας: «Στα 340 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013»

«Ο επίσημος τομέας δεν μπορεί σήμερα να διαγράψει τα χρέη αυτά διότι έτσι θα παραβίαζε μια σειρά από ταμπού, ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι και η Γερμανία έχει επωφεληθεί από μειώσεις χρέους και επιμηκύνσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ άλλων, και από την Ελλάδα, αλλά τώρα δείχνει αδιάλλακτη», τονίζει.  «Συνέπεια της γερμανικής πολιτικής είναι η ανάδυση ακροδεξιών ομάδων, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Υπάρχει τάση προς μια παρόμοια κατεύθυνση, του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού», αναφέρει ο Σόρος.

Καλεί δε την Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει στάση καθώς, όπως αναφέρει, “η κατάσταση που έχει προκύψει από την ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι ούτε σταθερή ούτε ανεκτή. Η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για να μην καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν είναι στα γερμανικά συμφέροντα”, υπογραμμίζει.