Έκκληση Στουρνάρα για την αξιολόγηση

Έκκληση Στουρνάρα για την αξιολόγηση
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στην εκδήλωση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αθήνα Δευτέρα 18 Μάιου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογραμμίζει τη σημασία της τάχιστης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της διευθέτησης των κόκκινων δανείων.

Σε αναμονή της παρουσίασης της ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2015, πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να απευθύνει έκκληση στο κυβερνητικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία θεωρεί ως  το πρώτο και πλέον κρίσιμο βήμα για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης,  ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι μείζονος σημασίας για την πραγματική οικονομία. Οι λόγοι αυτοί συνίστανται κυρίως: α) στη δραστική βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, που θα επιταχύνει την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, β)στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, η οποία θα επιτρέψει την πολύ φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, γ) στη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δ)στην επιτάχυνση των διαδικασιών χαλάρωσης – και τελικώς άρσης – των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα και στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά στα μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια, για τα οποία γίνεται πολύς λόγος, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί στην εξεύρεση λύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη, εκτιμάται ότι θα συντείνουν οι συγκεκριμένοι στόχοι για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες, με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2016 και με παρακολούθηση ανά τρίμηνο.