Έκκληση στους Ευρωπαίους από τον Τζορτζ Σόρος: «Ξυπνήστε προτού να είναι πολύ αργά»

Έκκληση στους Ευρωπαίους από τον Τζορτζ Σόρος: «Ξυπνήστε προτού να είναι πολύ αργά»
Photo:

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποιεί για τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη ενόψει των επόμενων Ευρωεκλογών.

Να «ξυπνήσουν» πριν να είναι πολύ αργά καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες ο Τζορτζ Σόρος, με άρθρο-παρέμβασή του στην ιστοσελίδα Project Syndicate, στέλνοντας μία ηχηρή προειδοποίηση ενόψει Ευρωεκλογών πως το όνειρο για μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί τελικά να καταλήξει εφιάλτης.

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή «η Ευρώπη υπνοβατεί στη λήθη» και διατρέχει τον κίνδυνο να έχει την ίδια τύχη με τη Σοβιετική Ένωση.

«Oι λαοί της Ευρώπης πρέπει να ξυπνήσουν προτού είναι πολύ αργά καθώς εάν δεν το πράξουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί στο δρόμο που βρέθηκε η Σοβιετική Ένωση το 1991», αναφέρει ο Σόρος στο κείμενό του και στρέφει την κριτική του στην πολιτική ηγεσία της ΕΕ, κάτι που έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν.

«Η σημερινή ηγεσία θυμίζει το Politburo όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση», τονίζει και προσθέτει ότι οι Ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά τους τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ενδέχεται να αποτελέσουν το επόμενο σημείο καμπής για την ΕΕ.

«Δυστυχώς, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις απολαμβάνουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του παρωχημένου κομματικού συστήματος που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και της έλλειψης νομικών εργαλείων για πειθαρχία στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τις αρχές στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει.

Κατά τον Σόρος η ΕΕ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια «επαναστατική στιγμή» και το τελικό αποτέλεσμα είναι «πολύ αβέβαιο», κάτι που, όπως αναφέρει, ούτε οι ηγέτες της Ευρώπης ούτε οι απλοί πολίτες έχουν αντιληφθεί.

Στο άρθρο του ο Σόρος κάνει ειδική αναφορά στις εξελίξεις στη Γερμανία, την άνοδο του Afd και τον κίνδυνο μιας νέας εκλογικής διαδικασίας. Παράλληλα ασκεί κριτική στους Βρετανούς πολιτικούς για τη στάση τους απέναντι στο Brexit, το οποίο αναμένεται να καθορίσει την πορεία της χώρας για δεκαετίες.

Ακόμη, χαρακτηρίζει «θανάσιμο λάθος» τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από την ΕΕ και την απόφαση να επιβάλει το 2017 τη Συμφωνία του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την αίτηση ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισέρχεται κάθε μετανάστης, τονίζοντας πως εξαιτίας της επιμονής των Ευρωπαίων υπήρξε η άνοδος των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ιταλία.

Δείτε ακόμη: 

Γιατί ο Τζορτζ Σόρος ήταν για τους Financial Times η προσωπικότητα της χρονιάς

Σόρος: Ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας απειλεί να γίνει καυτός