Βοήθεια από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ζητούν οι ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης

Βοήθεια από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ζητούν οι ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης
epa00161256 Fuel tanks facing Tokyo Bay at Kawasaki Port, Saturday 27 March 2004. Nippon Oil Corp., Japan's largest oil distributor announced Friday it expects a group net loss of 136 billion yen (1.1 Billion Euro) for fiscal 2003. The loss is due primarily to depreciation of fixed assets scuh as idle property and less profitable gas stations. But the company said it expects to book 55 billion yen in pretax profit for the year, 11 billion yen more than its earlier estimate, thanks to higher crude oil prices. EPA/EVERETT KENNEDY BROWN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εσπευσμένη βοήθεια από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις ζητούν οι μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν κρίση ρευστότητας, συνεπεία των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στις αγορές εμπορευμάτων η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κίνηση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας (EFET), μέλη της οποίας είναι οι ενεργειακοί κολοσσοί ΒΡ, Shell αλλά και οι εταιρείες εμπορίας ενέργειας Vitol και Trafigura. Η EFET ζητάει «μια εσπευσμένη ένεση ρευστότητας περιορισμένου χρονικού διαστήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι αγορές χονδρικής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας». Η έκκληση διατυπώθηκε με επιστολή της EFET προς τις ρυθμιστικές αρχές και διέρρευσε στους Financial Times. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, αντανακλά την επιδείνωση που επέφερε ο πόλεμος στις αγορές εμπορευμάτων, όπου ήδη είχαν εκδηλωθεί σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως προειδοποιούν οι ενεργειακές, «από τα τέλη Φεβρουαρίου η ήδη δυσχερής κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες να κινδυνεύουν να μην έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα». Προειδοποιούν μάλιστα πως «δεν αποκλείεται πλέον υγιείς ενεργειακές εταιρείες να μην έχουν καμία πρόσβαση σε μετρητά». Ως εκ τούτου, η EFET καλεί πιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ ή η Τράπεζα της Αγγλίας να παρέχουν στήριξη στα μέλη της μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Το ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε την εύρυθμη λειτουργία των αγορών προθεσμιακών συμβολαίων», τόνισε μιλώντας στους FT ο Πίτερ Στάιλς, αντιπρόεδρος της EFET. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η επιστολή εστάλη σε παράγοντες της αγοράς αλλά πηγές προσκείμενες στην EFET δήλωσαν πως έχει απευθυνθεί στις κεντρικές τράπεζες. Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, οι κεντρικές τράπεζες καλύπτουν εσπευσμένα τις ανάγκες σε ρευστότητα όταν υπάρχει κρίση στην αγορά, ώστε να προστατεύουν τις υγιείς και φερέγγυες επιχειρήσεις από τον κίνδυνο ταμειακών προβλημάτων. Είναι, ωστόσο, αμφίβολο πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η χορήγηση στήριξης σε παράγοντες της αγοράς εμπορευμάτων. Ορισμένες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται, άλλωστε, να εναντιώνονται στην ιδέα της βοήθειας προς τις μεγάλες ενεργειακές και τις εταιρείες εμπορίας ενέργειας, που συχνά αντλούν ιλιγγιώδη κέρδη χάρη στις απότομες μεταβολές των τιμών των εμπορευμάτων. Παράλληλα, όμως, στελέχη της ΕΚΤ παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτων. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε πως τα παράγωγα, συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων εμπορευμάτων, είναι «μια πολύ ειδική αγορά την οποία παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά».

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ευρώπης σημείωσαν διαστημικό άλμα 200% στις αρχές του μήνα. Χθες τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου πήραν και πάλι την ανιούσα μετά την προσωρινή υποχώρηση των τελευταίων τριών ημερών, καθώς επιστρέφει στην αγορά η ανησυχία για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των νέων lockdowns στην ενεργοβόρο Κίνα, που πλήττεται από νέο κύμα της πανδημίας. Στην αγορά της Νέας Υόρκης τα προθεσμιακά συμβόλαια υπερέβησαν και πάλι τα 97 δολάρια το βαρέλι, μετά την υποχώρηση 13% που είχαν σημειώσει στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ρωγμές στην παροχή πετρελαίου και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει πως η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα μειωθεί κατά περίπου 25% μέσα στον μήνα. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης κάλεσε το διεθνές καρτέλ πετρελαίου να αυξήσει περισσότερο την παραγωγή, ώστε να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι στιγμής πάντως το καρτέλ δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης και εμμένει στην απόφασή του για οριακή αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο.