Έκλεισαν 105.000 μπλοκάκια τη διετία 2015- 2016

Έκλεισαν 105.000 μπλοκάκια τη διετία 2015- 2016

Τους τελευταίους μήνες οι διακοπές εργασιών ξεπερνούν τις 5.000 σε μηνιαία βάση.

Περί τα 105.000 μπλοκάκια φαίνεται πως έκλεισαν λόγω φόρων και εισφορών τη διετία 2105-2016 ενώ οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από το 2017 εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν τη διακοπή δραστηριότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην παράλληλη απασχόληση, η εργασία με μπλοκάκι καθίσταται ασύμφορη σύμφωνα με όσα φαίνεται πως θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτουν «Τα Νέα», τη διετία 2015-2016, 105.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα έκλεισαν τα βιβλία τους χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα νέα έναρξη επαγγέλματος στον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Ουσιαστικά, περίπου ένα στα είκοσι φυσικά και νομικά με επιχειρηματική δραστηριότητα, διέκοψαν,  διότι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στα βάρη της κρίσης ή για να γλιτώσουν από το τσουνάμι φόρων και τελών.

Τα στοιχεία του Taxis δείχνουν ότι οι ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 2.221.085, εκ των οποίων 1.607.938 είναι φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει στο τέλος του μήνα, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής των αυξημένων εισφορών με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, πόσα μπλοκάκια και πόσα βιβλία θα έχουν παραμείνει ενεργά.

Λογιστές εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες οι διακοπές εργασιών ξεπερνούν τις 5.000 σε μηνιαία βάση, χωρίς να υπολογίζονται όλοι αυτοί οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις είτε αλλάζουν νομική μορφή στην επιχείρησή τους (η τελευταία μόδα είναι οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) είτε επιζητούν φοροασφαλιστικό σωσίβιο σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία.

‘Επειτα από διευκρινίσεις που έδωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τάσος Πετρόπουλος, μισθωτοί οι οποίοι έχουν παράλληλη δεύτερη απασχόληση και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα επωμίζονται αποκλειστικά – χωρίς τη συνδρομή του εργοδότη – εισφορές 26,97%. Ο εργαζόμενος αυτός για το εισόδημά του θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ με συντελεστές από 22% έως και 45%, θα έρθει αντιμέτωπος με ειδική εισφορά αλληλεγγύης (έως 10%) και με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Χώρια το κόστος του λογιστή για να του κρατά τα βιβλία.

Χωρίς πολλή ανάλυση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα δουλεύουν για να αμείβονται καθαρά με λιγότερα από τα μισά των μεικτών αποδοχών τους. Τα υπόλοιπα θα τα παίρνουν η Εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο.