Έκλεισε η λίστα των μεταρρυθμίσεων για τη δόση των 2+1 δισ. ευρώ

Έκλεισε η λίστα των μεταρρυθμίσεων για τη δόση των 2+1 δισ. ευρώ

Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την κατάρτιση καταλόγου δεκάδων παρεμβάσεων στο Euroworking Group της Παρασκευής.

Έκλεισε η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2+1 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, στην πρώτη δέσμη περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, θα υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη δέσμη υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά. Συνολικά οι δράσεις που προβλέπονται ξεπερνούν τις 40.

Κορυφαίες πηγές των Βρυξελλών διεμήνυαν από το πρωί της Πέμπτης πως η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κλειδώσει στο Euro Working Group, για να επιβεβαιώσουν στη συνέχεια πως εκτός του Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκινήσει και η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος.

Κατά τις ίδιες πηγές, θα έχει προηγηθεί και η συζήτηση για τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, η οποία θα ξεκλειδώσει τη δεύτερη – αντίστοιχα – υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στις δύο λίστες, οι κοινοτικές πηγές προειδοποιούσαν πως η πρώτη θα είναι μία «αρκετά μακρά» λίστα που θα εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις που έχουν «ξεμείνει» από το καλοκαίρι.

Η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί εντός του Οκτωβρίου, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, καθώς το περιεχόμενό της θα καθοριστεί παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Στην τηλεδιάσκεψη, που διήρκησε περίπου μία ώρα, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.