Έκλεισε το mega deal Τράπεζας Πειραιώς- Intrum για κόκκινα δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ

Έκλεισε το mega deal Τράπεζας Πειραιώς- Intrum για κόκκινα δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημιουργείται μια νέα εταιρεία που θα αναλάβει την διαχείριση κόκκινων δανείων 27 δισ. ευρώ αλλά και μια ακόμα στην οποία θα περάσουν ακίνητα/εγγυήσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Την στρατηγική συνεργασία με την Intrum για τη διαχείριση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων («ΜΕΑ») και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς / Real Estate Owned Assets («REOs») ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Δημιουργείται μια νέα εταιρεία που θα αναλάβει την διαχείριση κόκκινων δανείων 27 δισ. ευρώ αλλά και μια ακόμα στην οποία θα περάσουν ακίνητα/εγγυήσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η συνεργασία με τον σουηδικό όμιλο Intrum θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

«Η Στρατηγική συνεργασία με την Intrum αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά στη στρατηγική της για τη μείωση των κινδύνων του ισολογισμού. Βρήκαμε στην Intrum τον κατάλληλο μακροχρόνιο εταίρο για τη σύναψη της κοινοπραξίας αυτής. Η κοινοπραξία με την Intrum θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά μας στη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού μας. Η νέα Τράπεζα Πειραιώς που θα προκύψει μετά τη Συναλλαγή, θα είναι ένας ευέλικτος και προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα οργανισμός. Θα εστιάζει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών μας, των μετόχων μας και όλων των εταίρων μας», ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Mιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, o κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια μεγάλη άμεση ξένη επένδυση και την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία στην ελληνική αγορά. «Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την Τράπεζα Πειραιώς, στις προοπτικές και την αξία τους», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς βάρυνε καθοριστικά τόσο το υψηλών προδιαγραφών προφίλ της Intrum όσο και το γεγονός ότι πρόκειται για διεθνή εταιρεία διαχείρισης με μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι για fund που αγοράζει «κόκκινα» χαρτοφυλάκια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η Intrum πραγματοποίησε μια μεγάλη επένδυση – η αξία της πλατφόρμας αποτιμάται στα 410 εκ. ευρώ – εκτιμώντας τις επιδόσεις της Recovery Business Unit της Τράπεζας, η οποία πέτυχε το 2018 μείωση ρεκόρ ύψους 5 δισ.ευρώ.

Η Intrum επένδυσε στην ηγετική ομάδα, τα στελέχη και τους εργαζομένους της RBU και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του σουηδικού ομίλου δημιουργείται ένας ανεξάρτητος servicer διεθνούς επίπεδου. Η νέα εταιρεία θα αξιοποιήσει την αύξηση εργασιών που αναμένεται στην ελληνική αγορά αφού για παράδειγμα, μόνο οι τιτλοποιήσεις που θα γίνουν με βάση τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών δημιουργούν έναν μεγάλο όγκο εργασιών για διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για τους δανειολήπτες, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου, παραμένει η σχέση με την Τράπεζα και θα επωφεληθούν από εξατομικευμένες, βιώσιμες λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους. «Με την είσοδο εταιρειών που διαχειρίζονται επαγγελματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αλλάζει ο χάρτης στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η αγορά αυτή έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης με βάση τις πιο σύγχρονες διεθνείς πρακτικές», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβάνεται εγκαίρως και συμμετέχει στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη χώρα, ενώ επιτυγχάνει αποτελεσματικότερη διαχείριση στα κόκκινα δάνεια, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Intrum σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε επίσης στο στρατηγικό σχέδιο Agenda 2023, το οποίο επικαιροποιεί την Αgenda 2020. «Η επιτυχία στην υλοποίηση της Αgenda 2020 αποτυπώνεται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Τράπεζας και μας έχει δώσει τη δυνατότητα να τηρήσουμε την δέσμευσή μας για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι βελτιώσαμε τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις από το επίπεδο του 115% στο 85%, μηδενίσαμε την εξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA από τα 11,9 δισ. ευρώ, μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) από τα 35,8 δισ.ευρώ στα 27,3 δισ.ευρώ, μειώσαμε το δίκτυο από τα 660 στα 553 καταστήματα και το προσωπικό στους 12.097 εργαζομένους από 14.492 ενώ το λειτουργικό κόστος υποχώρησε κατά 200 εκ.ευρώ στο 1 δισ.ευρώ. Ο δείκτης RoA από ζημίες, γύρισε θετικός στο επίπεδο του 0,3%».

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς – με κερδοφορία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο – είναι ενδεικτικά της βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα και καταγράφουν την ενδυνάμωση της Τράπεζας, η οποία δεσμεύεται για το 2019 να ενισχύσει την οικονομία με νέα δάνεια ύψους 4 δισ.ευρώ, σύμφωνα με τον CEO της Πειραιώς.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνία με τον όμιλο Intrum είναι:

– Η εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς θα μεταβιβασθεί σε μια νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Ποσοστό 80% της νέας εταιρείας θα ανήκει στην Intrum και 20% στην Τράπεζα Πειραιώς,

– Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων θα συνάψει σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση, 27 δισ. ευρώ υφιστάμενων ΜΕΑ της Τράπεζας, μαζί με νέα ΜΕΑ που θα δημιουργούνται. Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται και ΜΕΑ από τρίτες πηγές. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης θα είναι 10 έτη και θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχες με ανάλογες προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά. Η νέα εταιρεία θα λάβει άδεια και θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,

– Μια δεύτερη εταιρεία διαχείρισης θα δημιουργηθεί, με την ίδια μετοχική σύνθεση, και θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο REOs της Τράπεζας αξίας €1 δισ., ενώ θα διαχειρίζεται επίσης και REOs προερχόμενα από τρίτες πηγές,

– O Γεώργιος Γεωργακόπουλος θα αναλάβει το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου των νέων εταιρειών διαχείρισης.

Η συμφωνία αποτιμά την αξία της πλατφόρμας σε 410 εκατ. ευρώ. Το αντάλλαγμα για την απόκτηση του 80% της πλατφόρμας από την Intrum διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum στοχεύουν να ολοκληρώσουν τη Συναλλαγή την 1η Οκτωβρίου 2019. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η στρατηγική συνεργασία προσφέρει σημαντική ώθηση στο σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς.

  • Τα βασικά οφέλη για την Τράπεζα είναι:

− Αναβάθμιση των προοπτικών ανάκτησης των ΜΕΑ της Πειραιώς, διευκολύνοντας την επίτευξη και πιθανή υπέρβαση των στόχων που έχουν τεθεί από την Τράπεζα για μείωση των ΜΕΑ,

− Μόχλευση της υφιστάμενης πλατφόρμας, με τις βέλτιστες πρακτικές αγοράς και την εκτεταμένη εμπειρία της Intrum στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,

− Δημιουργία της κορυφαίας, ανεξάρτητης εταιρείας διαχείρισης στην Ελλάδα, που θα υποστηρίζει μελλοντικές συναλλαγές σε ΜΕΑ,

− H Συναλλαγή έχει θετική επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας,

− Συμμετοχή στην αύξηση της εταιρικής αξίας της νέας εταιρείας διαχείρισης,

− Το ενεργητικό και τα έσοδα του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου παραμένουν στον ισολογισμό της Τράπεζας,

− Η διοικητική ομάδα της Τράπεζας θα έχει τη δυνατότητα να εστιάσει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, συνεισφέροντας βελτιωμένα αποτελέσματα στον Όμιλο.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής τελεί υπό τους συνήθεις όρους και εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και απαιτεί τη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η συναίνεση του ΤΧΣ προϋποθέτει την επισκόπηση της Συναλλαγής, σύμφωνα με τους ορισμούς του καταστατικού νόμου του ΤΧΣ και των όρων της Σύμβασης Πλαισίου Συνεργασίας / Relationship Framework Agreement (RFA) που υφίσταται μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και του ΤΧΣ.

Οι UBS Europe S.E. και Pricewaterhouse Coopers Business Solutions S.A. ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς για τη Συναλλαγή, ενώ η Milbank LLP είναι ο διεθνής νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και η Καρατζάς και Συνεργάτες ο νομικός σύμβουλος της Πειραιώς στην Ελλάδα. Η Octane λειτουργεί ως σύμβουλος αδειοδότησης για τη νέα εταιρεία διαχείρισης.