Έκλεισε στα 52,4 δισ. δολάρια η συμφωνία της Disney με τη Fox

Η απόφαση του Ρούπερτ Μέρντοχ να παραχωρήσει σημαντικό μέρος της αυτοκρατορίας του ενισχύει την ηγετική θέση της Disney στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Σε συμφωνία ύψους 52,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της ψυχαγωγίας κατέληξαν σήμερα η Walt Disney και η 20th Century Fox, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν αρκετούς μήνες.

Βάσει της συμφωνίας οι κάτοχοι της 21st Century Fox του μεγιστάνα Rupert Murdoch θα λάβουν 0,2745 μετοχές της Disney για κάθε μετοχή της Fox που κατέχουν, για περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνουν το κινηματογραφικό της studio, το 39% της Sky Plc, τη Star India, και μια σειρά καναλιών συνδρομητικής τηλεόρασης που περιλαμβάνουν τα FX και National Geographic, δήλωσε η Disney σε μια ανακοίνωσή της.

Η Disney θα αγοράσει επίσης το μερίδιο της Fox στην υπηρεσία video streaming Hulu, γεγονός που τη φέρνει σε πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων μετόχων, Comcast και Time Warner.

Όπως προβλέπει το πλάνο εξαγοράς, ο μεγιστάνας θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το Fox News Channel, το αθλητικό δίκτυο FS1 και το δίκτυο μετάδοσης Fox. Ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger θα παραμείνει στο ρόλο του μέχρι το 2021, ανέφερε η εταιρεία.

Η αλλαγή στη στάση του Murdoch και η πώληση των περιουσιακών στοιχείων εκπλήσσει πολλούς που περίμεναν να παραδώσει τις επιχειρήσεις στους γιους του, James και Lachla. Με τη συμφωνία αυτή μειώνεται σημαντικά το εύρος των επιχειρήσεων του 86χρονου πρώην Αυστραλού, ενώ ο γιος του James, διευθύνων σύμβουλος της Fox, είναι πιθανό να απομακρυνθεί από την υπόλοιπη αυτοκρατορία Murdoch όταν κλείσει η συναλλαγή. Αν η Disney του προσφέρει μια δουλειά τότε, ο 45χρονος Murdoch jr θα μπορούσε μελλοντικά να αντικαταστήσει τον Iger.