Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες βάσει επαγγέλματος

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες βάσει επαγγέλματος
Ψηφοφόρος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, ρίχνοντας την ψήφο του στην κάλπη στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή 26 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ποιες επαγγελματικές κατηγορίες κέρδισε έδαφος η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως επικράτησε άνετα σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, γεγονός που καταδεικνύει η ανάλυση των exit polls της 25ης Ιουνίου. Από την ανάλυση των exit polls προκύπτει επίσης αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε άλλα στρώματα πέραν κεντροαριστεράς και αριστεράς, αλλά και κυριαρχία των Σπαρτιατών στην ακροδεξιά ψήφο.

Ως προς τις επαγγελματικές κατηγορίες, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε και πάλι την κυριαρχία της στους συνταξιούχους με 49,7%, στις νοικοκυρές με 45,6%, στους ελεύθερους επαγγελματίες/απασχολούμενους με 44,7% και στους αγρότες/κτηνοτρόφους/αλιείς με 42,6%. Υψηλότερες επιδόσεις από τα άλλα κόμματα αλλά χαμηλότερες από το γενικό ποσοστό της κατέγραψε η Ν.Δ. στους μισθωτούς Δημόσιου Τομέα με 35,5%, στους μισθωτούς Ιδιωτικού Τομέα με 35%, στους ανέργους με 30,8% και στους φοιτητές/σπουδαστές με 29,7%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την καλύτερη επίδοσή του στους μισθωτούς Δημόσιου Τομέα με 21,5% και τις χειρότερες στους ελεύθερους επαγγελματίες με 16% και τους αγρότες/κτηνοτρόφους/αλιείς με 13,4%, όπου μάλιστα έχασε τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, που πέτυχε 13,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ανέργους η εθνικιστική και ακροδεξιά ψήφος ξεπέρασε συνολικά το 22% (Σπαρτιάτες 9,4%, Ελληνική Λύση 7% και Νίκη 6,3%). Τέλος, ως προς την έμφυλη διάσταση της ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε το κόμμα με τη μεγαλύτερη αναλογία γυναικών, καθώς τον ψήφισαν το 20,8% των γυναικών και το 15,1% των ανδρών.

Σε απόλυτους αριθμούς, βέβαια, οι περισσότερες γυναίκες ψήφισαν Ν.Δ., με 41,4%, έναντι 39,7% των ανδρών. Όπως αναμενόταν, η μεγαλύτερη αναλογία ανδρών ψηφοφόρων καταγράφηκε στους στηριζόμενους από τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη Σπαρτιάτες, τους οποίους ψήφισε το 6,4% των ανδρών και το 2,5% των γυναικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: