Οικονομία: Το χαρτοφυλάκιο του νέου «τσάρου»

Οικονομία: Το χαρτοφυλάκιο του νέου «τσάρου»
Öùôïãñáößá áñ÷åßïõ (28 Áðñéëßïõ 2023) ðïõ åéêïíßæåé ôïí ôüôå õðïõñãü Åñãáóßáò êáé Êïéíùíéêþí ÕðïèÝóåùí, ÊùóôÞ ×áôæçäÜêç, óôï 8ï Ïéêïíïìéêü Öüñïõì ôùí Äåëöþí, Ï ÊùóôÞò ×áôæçäÜêçò áíáëáìâÜíåé íÝïò õðïõñãüò ÅèíéêÞò Ïéêïíïìßáò êáé Ïéêïíïìéêþí, üðùò áíáêïßíùóå ï êõâåñíçôéêüò Åêðñüóùðïò Ðáýëïò ÌáñéíÜêçò, Ç ïñêùìïóßá ôçò íÝáò êõâÝñíçóçò èá ðñáãìáôïðïéçèåß áýñéï Ôñßôç, óôï Ðñïåäñéêü ÌÝãáñï êáé èá áêïëïõèÞóåé ç äéáäéêáóßá ðáñÜäïóçò - ðáñáëáâÞò ôùí õðïõñãåßùí, åíþ ôçí ÔåôÜñôç èá ðñáãìáôïðïéçèåß ç ðñþôç óõíåäñßáóç ôïõ íÝïõ õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ. ÄåõôÝñá 26 Éïõíßïõ 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/×ÁÓÉÁËÇÓ ÂÁÚÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πόροι Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ και τα ανοιχτά μέτωπα - Τα εύσημα των οίκων - Από που πιάνει το νήμα ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η αποτελεσματική διαχείριση πόρων περί τα 80 δισ. ευρώ ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης παράλληλα με τη δημοσιονομική πειθαρχία, την προσέλκυση επενδύσεων, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ανάπτυξη των εξαγωγών και τη διαχείριση των εισροών της οικονομίας που θα εγγυηθούν την αύξηση του ΑΕΠ και τη βιωσιμότητα του χρέους αποτελούν τα κρίσιμα μέτωπα για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.

Με επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη, αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση και υφυπουργούς τον Χάρη Θεοχάρη και τον Θάνο Πετραλιά το υπερυπουργείο Οικονομικών καλείται να φέρει αποτέλεσμα ως προς τους στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης τηρώντας το χρονοδιάγραμμα και αυξάνοντας τον ρυθμό απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Εξάλλου, η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων συμπεριλαμβανομένων όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μεταφέρεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αξιοποιήσει το θετικό momentum για την οικονομία προσελκύοντας επενδύσεις. Σημειώνεται ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ενώ οι οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλο, επιβεβαίωσαν τις προθέσεις τους δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις κάλπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moody’s χαρακτήρισε «πιστωτικά θετική» εξέλιξη τη νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς διασφαλίζει τη συνέχιση της ίδιας δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, με εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην υγεία του τραπεζικού τομέα και σε μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τομείς που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό δε με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η συνέχιση των υφιστάμενων δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, αναφέρει μεταξύ άλλων η Moody’s, που αναμένεται να εκδώσει βαθμολογία για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών εξαλείφει τον κίνδυνο πολιτικών αδιεξόδων σύμφωνα με την S&P Global Ratings, που τονίζει στο δικό της σχόλιο ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα είναι βασικά στοιχεία για την επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου απονομής δικαιοσύνης και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου στον δημόσιο τομέα, στοιχεία κρίσιμα για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η S&P αναμένεται να εκδώσει αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 20 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καναδική DBRS, που ανοίγει τον κύκλο αξιολογήσεων της οικονομίας το φθινόπωρο, 8 Σεπτεμβρίου, σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει σταθερότητα σε μία εποχή που η χώρα προσβλέπει σε διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ και ενίσχυση των οικονομικών της επιδόσεων. Ο οίκος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και της δικαιοσύνης, όπως επίσης και μείωση των ανισοτήτων και αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, γεγονός που οδήγησε στην ίδρυση Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό χρέος του δημόσιου τομέα, τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ανεργία αλλά και μια πιθανή επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων από την ΕΕ το 2024. Στο πλαίσιο αυτό προκρίνει μεταρρυθμίσεις και προώθηση επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιδόσεις

Εντωμεταξύ, αξίζει να αναφερθεί ότι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας παίρνει σκυτάλη σε μια περίοδο που τα έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση έναντι των στόχων. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειξαν υπέρβαση κατά 1,917 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, σε συνέχεια της καλής πορείας από την αρχή του 2023. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22,9 δισ. ευρώ, με αύξηση 9,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού (έσοδα 20,948 δισ. ευρώ). Ένα μέρος της αύξησης αυτής, περίπου 470 εκατ. ευρώ, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα πιστωνόταν στον Δεκέμβριο του 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ το τρέχον έτος.

Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 197 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 98 εκατ. ευρώ από τον στόχο. Η πορεία των εσόδων σε συνδυασμό με την υστέρηση κατά 283 εκατ. ευρώ στις δαπάνες οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: