Εκλογές στο Ιράν: Ένας μεταρρυθμιστής και ένας υπερσυντηρητικός αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο

Εκλογές στο Ιράν: Ένας μεταρρυθμιστής και ένας υπερσυντηρητικός αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο
epa11359101 Iranians hold posters of late president Ebrahim Raisi as they mourn during funeral processions ceremony at the Mossallah mosque in Tehran, Iran, 21 May 2024. Iranian president Raisi and seven others, among them foreign minister Amir-Abdollahian, were killed in a helicopter crash on 19 May 2024, after an official visit in Iran's northwest near the border with Azerbaijan, the Iranian government confirmed. Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei on 20 May announced a five-day public mourning following Raisi's death. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αύριο, Σάββατο, αν και τα πρώτα στοιχεία μπορεί να ανακοινωθούν νωρίτερα.

Περίπου 61 εκατομμύρια Ιρανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος φέρνει αντιμέτωπους το μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μασούντ Πεζεσκιάν και τον υπερσυντηρητικό Σαΐντ Τζαλιλί, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε στη δεύτερη θέση.

H κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τα 58.638 εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους στις 8 π.μ. τοπική ώρα (07:30 ώρα Ελλάδας). Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 6 μ.μ. (17:30 ώρα Ελλάδας), όμως συνήθως παρατείνεται, ακόμα μέχρι και τα μεσάνυχτα. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αύριο, Σάββατο, αν και τα πρώτα στοιχεία μπορεί να ανακοινωθούν νωρίτερα.

Η ψηφοφορία παρακολουθείται με προσοχή στο εξωτερικό την ώρα που το Ιράν, σημαντικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στην καρδιά γεωπολιτικών κρίσεων, από τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματός του, στις οποίες αντιτίθεται στις δυτικές χώρες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τον ορκισμένο εχθρό του.

Μέσα στη χώρα, οι εκλογές αυτές, οι οποίες οργανώθηκαν εσπευσμένα για να αντικατασταθεί ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε στις 19 Μαΐου σε δυστύχημα ελικοπτέρου, διεξάγονται σε ένα πλαίσιο λαϊκής δυσαρέσκειας, κυρίως για την κατάσταση της οικονομίας, που πλήττεται από τις κυρώσεις.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο πριν από μια εβδομάδα έφθασε το 39,92% των 61 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, το χαμηλότερο επίπεδο στα 45 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μακράν του 80% που έφθανε η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 20ου αιώνα.

Προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στο Ιράν, καθώς και στους κόλπους της διασποράς, είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας, εκτιμώντας ότι τα στρατόπεδα των συντηρητικών και των μεταρρυθμιστών αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

«Είναι εντελώς λάθος να πιστεύει κανείς ότι αυτοί που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο είναι κατά του συστήματος», αντέταξε πάντως ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε την Τετάρτη τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν.

Πρώτος στον πρώτο γύρο με 42,4% των ψήφων, έναντι 38,6% για τον Τζαλιλί, ο μεταρρυθμιστής βουλευτής Μασούντ Πεζεσκιάν, ηλικίας 69 ετών και χειρουργός στο επάγγελμα, υπογραμμίζει την πίστη του στην Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά τάσσεται επίσης υπέρ ενός Ιράν περισσότερο ανοικτού προς τη Δύση.

Ο Πεζεσκιάν έχει λάβει την υποστήριξη πρώην προέδρων, του μεταρρυθμιστή Μοχαμάντ Χαταμί και του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί.

Ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί, 58 ετών, είναι από την πλευρά του γνωστός για τις άκαμπτες θέσεις του έναντι των δυτικών δυνάμεων. Έλαβε κυρίως την υποστήριξη του Μοχαμάντ-Μπαγέρ Γαλιμπάφ, του συντηρητικού προέδρου του κοινοβούλιου, ο οποίος ήρθε στον πρώτο γύρο τρίτος με 13,8% των ψήφων.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι προεδρικές εκλογές αναμένεται ότι θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς ο πρέοδρος έχει περιορισμένες εξουσίες: είναι αρμόδιος για να εφαρμόζει, επικεφαλής της κυβέρνησης, τις μεγάλες πολιτικές γραμμές που καθορίζονται από τον ανώτατο ηγέτη, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είναι ο αρχηγός του κράτους.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά αύριο, Σάββατο, το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ