Γερμανία: Συμφωνία στην κυβέρνηση Σολτς για τον προϋπολογισμό του 2025

Γερμανία: Συμφωνία στην κυβέρνηση Σολτς για τον προϋπολογισμό του 2025
06 December 2023, Berlin: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) waits for the Belgian King in front of the Federal Chancellery. The Belgian royal couple have come to Germany for a three-day state visit. Photo: Sebastian Christoph Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι Πράσινοι και πολλά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών ζητούσαν να επιτραπεί να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι κυβερνητικοί του εταίροι κατέληξαν έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων σε συμφωνία επί της αρχής για τον προϋπολογισμό του 2025, έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από πηγή που πρόσκειται στον συνασπισμό, βάζοντας τέλος σε μια μακρά διαμάχη που έθεσε σε κίνδυνο την ενότητα της κυβέρνησης της Γερμανίας.

«Υπήρξε συμφωνία» της νύκτα μεταξύ του Σολτς, του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (Ελεύθεροι Δημοκράτες, FDP), οι οποίοι συνεδρίαζαν εκ νέου από το απόγευμα της Πέμπτης, επεσήμανε η πηγή.

Αιτία της κρίσης: το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών να εξοικονομηθούν περίπου 30 δισεκ. δολάρια το 2025. Οι Πράσινοι και πολλά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών ζητούσαν να επιτραπεί να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να χρηματοδοτηθεί ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας μπροστά στη ρωσική απειλή μέσω μιας νέας αναστολής του «φρένου χρέους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο dpa και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση θα τηρήσει το φρένο χρέους το 2025. Το μέτρο αυτό επιτρέπει στη Γερμανία να έχει το 2025 έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ύψους 24 δισεκ. ευρώ.

Σήμερα το πρωί ο Γερμανός καγκελάριος πρόκειται να παρουσιάσει τη συμφωνία στις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση: Σοσιαλδημοκράτες (SDP), Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ