Εκλογές στο Βερολίνο: Αποκαθηλώνεται η Μέρκελ;

Εκλογές στο Βερολίνο: Αποκαθηλώνεται η Μέρκελ;

Οι σφυγμομετρήσεις πριν την ψηφοφορία έδειχναν μία σημαντική υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ. 

Οι ψηφοφόροι στο Βερολίνο άρχισαν να προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε μία αναμέτρηση που αναμένεται να αποδειχθεί μία νέα εκλογική αποτυχία για το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, απηχώντας την ανησυχία του εκλογικού σώματος για την φιλική προς τους μετανάστες πολιτική της.

Το εχθρικό στους μετανάστες κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να επωφεληθεί από τις συνέπειες που είχε η απόφαση της Μέρκελ να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα για τους μετανάστες και πιστεύεται πως θα κατορθώσουν και στην τωρινή αναμέτρηση να εισέλθουν στο δέκατο τοπικό Κοινοβούλιο στα 16 κρατίδια που συγκροτούν το γερμανικό ομόσπονδο κράτος.

Η ψηφοφορία στη γερμανική πρωτεύουσα ξεκίνησε στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και τα 2,5 εκατ. του εκλογικού σώματος καλούνται ν’ αποφασίσουν για τα ονόματα που θα συμπληρώσουν τα έδρανα στην Συνέλευση του Βερολίνου.

Μεγάλες ουρές είχαν σχηματισθεί μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, με την ηλιοφάνεια να αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα για την μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων. Έως το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 25% του εκλογικού σώματος, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 6% εν σχέσει με την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές του 2011, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν τις πόρτες τους στις 19.00, ώρα Ελλάδος και τα τηλεοπτικά δίκτυα θα αρχίσουν λίγο αργότερα να δημοσιεύουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις έξω από τα τμήματα (exit polls), ενώ μισή ώρα αργότερα αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Οι σφυγμομετρήσεις πριν την ψηφοφορία έδειχναν μία σημαντική υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, γεγονός που εάν αποδειχθεί και στις κάλπες υποδεικνύει πως οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα μπορέσουν να αποσχισθούν από την παρούσα μεγάλη συμμαχία τους και να σχηματίσουν αυτοί τοπική κυβέρνηση συνασπισμού, είτε με τους Πράσινους, αλλά ακόμη και με τους αριστερούς του Die Linke.

Μία τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πολιτικές πιέσεις στη Μέρκελ έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ θα διευρύνει περαιτέρω και τις εσωκομματικές τριβές και τα ρήγματα.

Η εκλογική κατακρήμνιση της Μέρκελ προ δύο εβδομάδων στο ανατολικό κρατίδιο του Μακλεμβούργου-Πομερανίας προκάλεσε την αντίδραση των συντηρητικών εταίρων του CDU στη Βαυαρία, οι οποίοι προέτρεψαν την καγκελάριο να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό, λαμβάνοντας μέτρα όπως η επιβολή ορίου για την υποδοχή 200.000 μεταναστών καθ’ έτος. Η Μέρκελ απέκρουσε την πρόταση κι υπεραμύνθηκε της θέσης της να εξευρεθεί μία πανευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική κρίση, μέσω της θωράκισης των εξωτερικών συνόρων, ενθαρρύνοντας συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία και μέσω του επιμερισμού της φιλοξενίας των προσφύγων σε όλες τις χώρες στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ