Εκρηκτική πρόβλεψη από Standard Chartered: Το Ether θα φτάσει μέχρι τις 23 Μαΐού τις 4.000 δολάρια – Οι λόγοι

Εκρηκτική πρόβλεψη από Standard Chartered: Το Ether θα φτάσει μέχρι τις 23 Μαΐού τις 4.000 δολάρια – Οι λόγοι
Visual representation of the digital Cryptocurrency Ethereum Crypto and Bitcoin, in Brussels, Belgium on 22 September 2022. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Δομικές ομοιότητες με ETH - BTC διαπιστώνει η Standard Chartered

Πριν από έναν μήνα η Standard Chartered προέβλεψε ότι, με την έγκριση του Bitcoin (BTC) spot ETF, το κρυπτονόμισμα θα ανέλθει τελικά στις 200.000 δολάρια. Έκτοτε η τράπεζα έχει στρέψει την προσοχή της στο Ethereum και την επικείμενη έγκριση του ETF του. Σε αυτό το πλαίσιο εκτόξευσε άλλη μία βομβιστική πρόβλεψη, βάσει της οποίας το token του, Ether, με την έγκριση του ETF του, θα εκτοξευθεί στις  4.000$ έως τις 23 Μαΐου, από τις 2.300 δολ.

Αλλά πώς φτάνουμε σε αυτό το συμπέρασμα; Λοιπόν, όπως γράφει ο αναλυτής της Std Chtd, Geoff Kendrick, η SEC ενέκρινε 11 νέα Bitcoin spot ETF στις 10 Ιανουαρίου. Οι εγκρίσεις, σε συνδυασμό με τις κινήσεις τις οποίες έκανε η τιμή του BTC πριν και μετά την ετυμηγορία της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), παρέχουν πολύτιμα μαθήματα για το ETF του Ethereum (ETH).

Σύμφωνα με τον Kendrick, η κυρίαρχη στρατηγική της SEC για τα ETH ETF είναι η αναπαραγωγή της διαδικασίας του BTC. Αυτό αντανακλά εν μέρει τις δομικές ομοιότητες μεταξύ των δύο. 

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της αγωγής της εναντίον της Ripple τον Ιούνιο του 2023, η SEC δεν συμπεριέλαβε το ETH (ή το BTC) ανάμεσα στα 67 coins και tokens που ισχυρίστηκε ότι ήταν «τίτλοι» (securities). Επιπλέον, το ETH -όπως και το BTC- έχει ένα εισηγμένο και ρυθμιζόμενο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME).

Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα αναμένει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για το spot ETF του ETH θα εγκριθούν στις 23 Μαΐου, την τελική προθεσμία για το πρώτο από τα ETF που εξετάζονται. Και αν το ETH αποδώσει όπως και το BTC πριν από την έγκριση του BTC ETF, ο Kendrick εκτιμά ότι το ETH θα αγγίξει τις 4.000 $ μέχρι τότε.

Μοτίβο

Για να ακολουθήσει το ETH το μοτίβο του BTC, η Standard Chartered ορίζει τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται:

Πρώτον, οι προσδοκίες της αγοράς για την πιθανή ημερομηνία έγκρισης στις 23 Μαΐου θα πρέπει να είναι χαμηλές, όπως συνέβη για τα ETF BTC. Αυτό φαίνεται να είναι αλήθεια.  

Δεύτερον, η πιθανότητα που προεξοφλεί η αγορά θα πρέπει να είναι λανθασμένη. «Πιστεύουμε επίσης ότι αυτό ισχύει» λέει η τράπεζα.  

Τρίτον, πολλά spot ETH ETF θα πρέπει να εγκριθούν στις 23 Μαΐου. Με άλλα λόγια, η SEC θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που έκανε για τις εγκρίσεις BTC ETF. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ πιθανό» λέει η Standard Chartered.

Πέρα από την έγκριση του ETF, η Standard Chartered πιστεύει ότι το ETH είναι λιγότερο ευαίσθητο στις πωλήσεις μετά την έγκριση του BTC ETF:

η τιμή του BTC μειώθηκε σε χαμηλό εντός της ημέρας των 38.500 USD στις 23 Ιανουαρίου από το υψηλό ημέρας των 49.000 USD στις 11 Ιανουαρίου. Αυτό συνέβη επειδή το Grayscale Ethereum Trust έχει μικρότερο μερίδιο επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς του ETH από το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) πριν από την έγκριση του ETF. Οι δε συμμετοχές της FTX και η σχετική πίεση για αναγκαστικές πωλήσεις αντιστοιχούν σε ακόμη μικρότερα μερίδια κεφαλαιοποίησης επί της αγοράς του ETH έναντι του BTC.

Όπως και εμείς, έτσι και ο Kendrick πιστεύει ότι η περίοδος των απότομων πωλήσεων GBTC έχει τελειώσει (ακόμα και αν επιμένουν σποραδικές σημαντικές εκκαθαρίσεις μελλοντικής εκπλήρωσης). Ο αναλυτής αναμένει επίσης ότι οι εισροές προς τα άλλα νέα ETF BTC θα συνεχιστούν, επιτρέποντας στις τιμές BTC να συνεχίσουν την ανοδική τους τάση. Ως αποτέλεσμα, εφόσον υπάρξει έγκριση στις 23 Μαΐου, το ETH θα παρακολουθήσει ή θα ξεπεράσει την ανοδική τάση που είχε το BTC κατά τη διάρκεια της συγκρίσιμης περιόδου.

Τέλος, υπάρχει ένας θεμελιώδης λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι για την τιμολόγηση του ETH πέρα από το αποτέλεσμα της διαδικασίας του ETF. Όπως μας υπενθυμίζει η Standard Chartered, η αναβάθμιση «Dencun» επίκειται και θα δοκιμαστεί στα δίκτυα δοκιμών Sepolia και Holesky στις 30 Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα. 

Η αναβάθμιση θα επιτρέψει πρωτίστως το proto-dankharding, μια διαδικασία που θα μειώσει δραματικά το κόστος των συναλλαγών σε blockchains επιπέδου 2 (όπως Arbitrum και Optimism), σε επίπεδο συμβατό με τις αλυσίδες μπλοκ επιπέδου 1 όπως του Solana. 

Θα επιβραδύνει επίσης τον ρυθμό staking του ETH. Συνολικά, αυτή η αναβάθμιση θα φέρει μεγαλύτερη αξία στο οικοσύστημα ETH, καθώς οι χαμηλότερες χρεώσεις θα καταστήσουν το ETH πιο ανταγωνιστικό και το πιο αργό staking θα παρέχει υψηλότερες ανταμοιβές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και τα δύο γεγονότα λοιπόν είναι θετικά για την τιμή του ETH.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: