Έκρηξη πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, στο 4,9% – 4,3% στην Ελλάδα

Έκρηξη πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, στο 4,9% – 4,3% στην Ελλάδα

Στο 4,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο – η υψηλότερη τιμή από τις απαρχές της νομισματικής ένωσης. 

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 4,3% σε ετήσια βάση και στο 0,6% σε μηνιαία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι τιμές στην ενέργεια (+27,4%) που αυξάνουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο βασικός πληθωρισμός έφτασε επίσης σε νέο υψηλό, 2,6%, τον Νοέμβριο. 

Όπως φαίνεται λοιπόν, ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει αυξηθεί αισθητά ως αποτέλεσμα των σημείων συμφόρησης στην παράδοση.

Τα στοιχεία

Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,9% τον Νοέμβριο. Ο βασικός πληθωρισμός -δηλαδή ο ρυθμός μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων και των ποτών- αυξήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,6%. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη για τον πληθωρισμό ήταν σημαντικά υψηλότερα από το γενικά αναμενόμενο.

Ένας λόγος για την άνοδο του πληθωρισμού ήταν για άλλη μια φορά η συνεχιζόμενη άνοδος της τιμής της ενέργειας.

Αυτό από μόνο του αύξησε τον πληθωρισμό κατά περισσότερο από 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τον Νοέμβριο. Η απότομη άνοδος του πληθωρισμού χωρίς τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των αγαθών πολυτελείας είναι επίσης εν μέρει στατιστικής φύσης.

Υποθέτουμε ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Νοέμβριο.  Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι με τα σημερινά στοιχεία, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ο ρυθμός πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2022 να είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι ανέμενε η ΕΚΤ. 

Υποθέτουμε ότι θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το 2022 προς τα πάνω τον Δεκέμβριο.