Έκρηξη πωλήσεων σε web cameras, καταψύκτες, ατμοκαθαριστές και … είδη γυμναστικής

Έκρηξη πωλήσεων σε web cameras, καταψύκτες, ατμοκαθαριστές και … είδη γυμναστικής
Η καραντίνα λόγω κορωνοϊού αυξάνει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και δημιουργεί νέες καταναλωτικές ανάγκες.

Τα κλειστά φυσικά καταστήματα, η τηλεργασία, ο εγκλεισμός στο σπίτι και ο περιορισμός των προσωπικών εξόδων που αφορούσαν την εστίαση και την αναψυχή, φαίνεται να έχουν οδηγήσει στην ανάδυση νέων καταναλωτικών συνηθειών. Εταιρείες που διατηρούν τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους αναφέρουν ότι οι πωλήσεις σε ηλεκτρονικά ήδη, οικιακές συσκευές και προϊόντα γυμναστικής έχουν εκτοξευθεί.

Η διάθεση για ηλεκτρονικές αγορές αποδίδεται αφενός στο ότι οι καταναλωτές περνούν πολλές ώρες στο διαδίκτυο και βομβαρδίζονται από καταναλωτικά αγαθά που υπόσχονται ότι θα τους ανεβάσουν την ψυχολογία, αφετέρου στο γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο πόλεμο προσφορών προκειμένου να προσελκύσουν, όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Δεν είναι βέβαια λίγοι και εκείνοι, που μπροστά στην αβεβαιότητα για τη χρονική διάρκεια του κορωνοϊού, σπεύδουν να στοκάρουν προϊόντα από το φόβο μήπως δεν τα βρουν στη συνέχεια.

Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις στην πλειονότητα τους έχουν υποβληθεί σε lockdown και εργασία εξ αποστάσεως, την τιμητική τους έχουν τα laptop, οι web cameras για τη διεξαγωγή teleconferences, αλλά και αγαθά που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ποιότητας του wifi, όπως είναι τα power lines και τα routers. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ, Κώστα Γεράρδο, σημαντική αύξηση παρατηρείται και στις πωλήσεις tablet τα οποία τους προηγούμενους μήνες κατέγραφαν πτώση της τάξης του 15%-20% και τώρα η ψαλίδα έχει αρχίσει να μικραίνει.

Παράλληλα, στο ΠΛΑΙΣΙΟ, μολονότι δεν είναι προϊόντα πρώτης γραμμής όπως τα βιντεοπαιχνίδια, εκτοξεύτηκαν τα επιτραπέζια και  τα παζλ με τον κ. Γεράρδο να κάνει λόγο για πενταπλασιασμό πωλήσεων.

Εντυπωσιακή είναι η ζήτηση και για μηχανές espresso, μιας και ο Έλληνας έχει περιορίσει την αγαπημένη συνήθεια του καφέ, για ατμοκαθαριστές – οι νοικοκυρές εφαρμόζουν ευλαβικά τις οδηγίες περί απολύμανσης – και για καταψύκτες προκειμένου οι καταναλωτές να αποθηκεύσουν τις μεγάλες ποσότητες τροφίμων που ψωνίζουν.

«Το πρώτο δίμηνο η χρόνια πήγαινε καλά και όπως όλα έδειχναν θα ήτανε ένα δυνατό έτος. Ο κορωνοϊός χτύπησε και τη δική μας εταιρεία. Έχουμε μείνει χωρίς φυσικά καταστήματα,  ωστόσο είμαστε πολύ καλά δομημένοι σε επίπεδο e-commerce και logistics, πράγμα που μας επέτρεψε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να είμαστε σε θέση να αποστέλλουμε χιλιάδες παραγγελίες σε όλη την Ελλάδα, με παράδοση σε 2-3 ημέρες από τα κεντρικά μας στη Μαγούλα, αξιοποιώντας έναν ιδιόκτητο στόλο με 67 φορτηγά» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com ο κ. Γεράρδος, ο οποίος απασχολεί συνολικά 1.300 εργαζόμενους σε 24 μαγαζιά, στο b2b κανάλι, στα γραφεία και στην αποθήκη.

Η αίσθηση του κ. Γεράρδου είναι ότι προς τα τέλη Μαΐου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η κατάσταση και η κυβέρνηση θα αρχίσει να παίρνει πίσω αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει και εκτιμά ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν αρχές Ιουνίου.

Σε ότι αφορά τα πασχαλινά είδη και πώς θα κινηθούν οι πωλήσεις τους, ο κ. Γεράρδος θεωρεί πως οι Έλληνες θα φανούν  γενναιόδωροι και θα προβούν στην αποστολή δώρων σε βαφτιστήρια και φίλους. «Θέλουν να ξεφύγουν από τη μιζέρια των τελευταίων ημερών και να λειτουργήσουν όπως θα έκαναν κάτω από κανονικές συνθήκες. Είναι μια κίνηση για να ανέβει η ψυχολογία τους και να έρθουν πιο κοντά, έστω και από απόσταση, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα» καταλήγει.

Πήρε φωτιά η γυμναστική στο σπίτι και η επισκευή ποδηλάτων

Η γυμναστική στο σπίτι αλλά και το τρέξιμο στους εξωτερικούς χώρους για να διατηρηθεί η φόρμα που με τόσο κόπο «χτίστηκε» στα γυμναστήρια, έχουν δώσει ώθηση στα performance προϊόντα.

Όπως επιβεβαιώνει στο Fortune και ο Omnichannel Marketing Director της αλυσίδας αθλητικών ειδών, ZAKCRET, Βασίλης Κωστόπουλος, αυτή τη στιγμή νούμερο ένα σε πωλήσεις είναι τα αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο, αλλά και τα αξεσουάρ γυμναστικής, όπως βαράκια και στρώματα.

«Όλες οι κατηγορίες παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό όμως δεν σημαίνει και αύξηση τζίρου από τη στιγμή που τα 22 καταστήματα μας έχουν κλείσει και από τους 400 εργαζόμενους μας μόνο όσοι είναι στη μονάδα του ηλεκτρονικού εμπορίου δουλεύουν από το σπίτι. Τις τελευταίες 20 μέρες η αγορά έχει επιδοθεί σε ένα παζάρι προσφορών οπότε το να μιλήσουμε για αύξηση πωλήσεων ακόμα και μέσω των online καταστημάτων θα ήταν άτοπο» υπογραμμίζει ο κ. Κωστόπουλος.

Τέλος να σημειωθεί ότι εκτός από τα βαράκια και τα στρώματα γυμναστικής, ραγδαία άνοδο έχει καταγράψει η ζήτηση για λάστιχα, ιμάντες και μπάλες πιλάτες, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν κανονικά αλλά και στατικά ποδήλατα.

«Οι πωλήσεις σε αναλώσιμα είδη (λάστιχα, σαμπρέλες, φρένα) και αξεσουάρ ποδηλάτου έχουν πενταπλασιαστεί. Πολύς κόσμος επισκευάζει το ποδήλατό του ή βγάζει ακόμη και από την αποθήκη παλιά ποδήλατα για ανακαίνιση. Ελάχιστοι είναι αυτοί που αγοράζουν καινούριο ποδήλατο. Αυτές τις ημέρες δώσαμε κάποια αγωνιστικά, κάποια ποδήλατα πόλης με μέσο κόστος τα 300 ευρώ και κάποια mountain bikes» τονίζει στο Fortune o Φάνης Γατσούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας Gatsoulis που δραστηριοποιείται στον κλάδο του ποδηλάτου από το 1955.

Διευκρινίζει πως η αυξημένη ζήτηση καταγράφεται κυρίως στα Νότια και τα Βόρεια προάστια, τα οποία βρίσκονται κοντά σε θάλασσα και σε βουνό και προσφέρονται για διαδρομές δεδομένου ότι η τοποθεσία είναι ευνοϊκή για ποδήλατο και τα μέτρα αστυνόμευσης πιο χαλαρά. Μάλιστα όπως λέει ο κ. Γκατσούλης πολλοί πελάτες δηλώνουν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς για την καθημερινή τους μετακίνηση, μιας και οι δρόμοι είναι ασφαλείς και άδειοι από κίνηση, και όχι τόσο για λόγους άθλησης.

Photo by rupixen.com on Unsplash