Έκρηξη σε τουριστικό λεωφορείο στο Κάιρο – Τρεις νεκροί τουρίστες και αρκετοί τραυματίες

Έκρηξη σε τουριστικό λεωφορείο στο Κάιρο – Τρεις νεκροί τουρίστες και αρκετοί τραυματίες

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξεράγη καθώς το λεωφορείο κινούνταν κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας στο Κάιρο.

Τοποθετημένη σε έναν τοίχο ήταν η βόμβα που εξερράγη στο νότιο Κάιρο, σκοτώνοντας δύο Βιετναμέζους τουρίστες και έναν Αιγύπτιο ξεναγό, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη τη στιγμή που περνούσε το τουριστικό λεωφορείο, το οποίο μετέφερε τους Βιετναμέζους τουρίστες. Ο οδηγός του οχήματος και ο ξεναγός, υπάλληλος του τουριστικού γραφείου, τραυματίστηκαν. Ο ξεναγός υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουστάφα Μαντμπούλι, ο οποίος επισκέφθηκε τους τραυματίες.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που προσέγγισε την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση ανέφερε ότι είδε κατεστραμμένη τη μία πλευρά του λεωφορείου, ενώ τα τζάμια του είχαν σπάσει.

Δεκάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες παρέμεναν στο σημείο, σε ένα στενό σοκάκι κοντά στον περιφερειακό δρόμο, σε μικρή απόσταση από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στην Αίγυπτο έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις κυρίως εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και εκκλησιών της χριστιανικής, κοπτικής μειονότητας. Ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σημάδια ανάκαμψης, αφού είχε πληγεί σοβαρά από την κρίση, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι.

Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν ενισχυμένα στις τουριστικές περιοχές.

Στις 31 Οκτωβρίου 2015, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στους 224 επιβάτες ενός ρωσικού αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες, μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στο νότιο Σινά, στην Ερυθρά Θάλασσα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Xinhua-Sputnik-dpa