Η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους θα πάρει χρόνια, δηλώνει ο Κάμερον

Η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους θα πάρει χρόνια, δηλώνει ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμμετοχή της Βρετανίας στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

«Θα είναι μια αποστολή που δεν θα πάρει μήνες, αλλά χρόνια, όμως πιστεύω πως πρέπει να προετοιμασθούμε γι’ αυτή τη στράτευση», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως για να ψηφίσει τη συμμετοχή στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Τα χαρακτηριστικά αυτής της εκστρατείας θα είναι η υπομονή και η επιμονή»,  είπε ακόμη ο Κάμερον, και τόνισε ότι το πλάνο για την επέμβαση στο Ιράκ δεν περιλαμβάνει «βρετανικά ή δυτικά στρατεύματα τα οποία θα καταλάβουν το Ιράκ».

«Πιστεύω πως οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα στη Συρία», δήλωσε επίσης ενώ το κοινοβούλιο αποφαίνεται σήμερα αποκλειστικά για τη δυνατότητα συμμετοχής σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα.

Τα πλήγματα από τα έξι βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη Tornado που είναι ανεπτυγμένα στην περιοχή μπορεί να αρχίσουν από απόψε.  Σήμερα το πρωί, οι ΗΠΑ και οι Άραβες σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κυρίως εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης, σύμφωνα με μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Στη συμμαχία των «προθύμων» προστέθηκε σήμερα και η Δανία που ανακοίνωσε ότι θα στείλει επτά μαχητικά αεριωθούμενα F-16 στο Ιράκ.

Η πρωθπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ είπε σε συνέντευξη Τύπου πως έλαβε επίσημο αίτημα για βοήθεια χθες, Πέμπτη, το βράδυ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η κυβέρνηση είναι ως εκ τούτου έτοιμη να στείλει γρήγορα επτά μαχητικά αεριωθούμενα F-16 στην επιχείρηση», δήλωσε, προσθέτοντας πως περιμένει ότι το κοινοβούλιο της Δανίας θα εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας την ερχόμενη εδομάδα και τα αεροπλάνα θα αρχίσουν να επιχειρούν αμέσως μετά. Τα αεροπλάνα θα επιχειρούν μόνο στον ενάεριο χώρο του Ιράκ και όχι πάνω από τη Συρία, διευκρίνισε.